fbpx

Românii condamnaţi sa calatoreasca în mizerie şi nesiguranţa

Siguranță, prețuri bune și confort

Apărută la începutul acestui an, Memento Bus (divizia de transport a Grupului Christian Tour) a schimbat radical fața turismului cu autocarul din România. În locul curselor aglomerate, cu minibuze și autobuze prafuite, cu spații minuscule între scaune și șoferi nepoliticoși, cel mai mare turoperator din România propune noul concept de smart bus travel. Românii au posibilitatea, în sfârșit, să beneficieze de servicii moderne similare celor oferite de către marii transportatori din Uniunea Europeană, de la care a fost împrumutat noul model de business.

Zece autocare Neoplan noi și alte 15 autocare modernizate de capacitate mare, cărora li se adaugă o mulțime de minibusuri moderne marca Mercedes Sprinter, pentru transfer, alcătuiesc flota cu care grupul de firme Christian Tour îşi propune să schimbe faţa transportului turistic din România. Toate oferă la bord cele mai înalte standarde pentru confortul pasagerilor: sistem multi-media cu DVD, CD player, monitoare LCD şi navigaţie, frigider, bucătărie, toaletă, sistem performant de aer condiţionat, Wi-Fi şi scaune premium pentru pasageri (cu tapiţerie mixtă textil plus piele, măsuţă rabatabilă, spătar ajustabil, extensie laterală spre culoar, suport pentru picioare şi plasă pentru reviste).

Logistica din spatele Memento Bus și planul de investiții pe termen mediu au permis turoperatorului Christian Tour să scoată voucherele de călătorie de la 1 euro pentru o cursă de la București către principalele orașe ale țării. Biletele pot fi achiziționate în special on-line dar și off-line din cele peste 30 de agenții Christian Tour din toată România, ori de la cele aproximativ 1.200 de agenții de turism partenere Christian Tour din întreaga ţară. Mai mult, în străinătate, funcţionează agenţiile Memento Holidays Antalya, Memento Holidays Spania, Memento Hotels din Grecia (pentru divizia hotelieră), precum şi cele patru sedii Christian Tour din Republica Moldova, Polonia, Ungaria şi Serbia, care la cerere pot vinde şi serviciile Memento Bus.

Sute de abuzuri și amenințări… ca-n Westul Sălbatic

Începând din primăvara acestui an, Memento Bus şi-a extins oferta de călătorii turistice în diferite oraşe ale României şi a cheltuit sume importante de bani în scopul promovării acestor servicii.
Din păcate această importantă investiție strategică, menită să schimbe fața turismului românesc cu autocarul, s-a confruntat permanent cu abuzuri din partea mai multor organe de control locale. Inițial compania s-a confruntat cu sute și sute de controale, mașini oprite în trafic non-stop, șoferi penalizați, amenzi nejustificate, mașini sechestrate, etc. Timp de mai multe luni, juriştii Memento Bus au prezentat fiecărei instituții de autorizare și control în cele mai mici detalii, cadrul legal în care funcționează Memento Bus.

„Devenind vizibili, ne-am confruntat cu o reacţie nejustificată din partea autorităţilor din domeniu şi a companiilor care desfăşoară servicii de transport public de persoane în România. Trăim cu senzația că suntem victimele unei complicități cu iz de fraudă, realizată de către marile companii de transport și factorii de decizie din Ministerul Transporturilor ori autorităţile publice subordonate. Altfel nu ne putem explica sutele de controale la care am fost supuşi (la nivelul intregii ţări) şi ameninţările care ne-au fost adresate inclusiv de funcţionari publici din zona autorităţilor locale cu atribuţii de control în domeniul transporturilor. În foarte multe dintre situații ni s-a solicitat mai voalat sau mai explicit să ne încetăm activitatea.”, a declarat lie Dumitru – avocat al Christian Tour & Memento Bus.
Ulterior, după ce juriștii au lămurit problema legalității Memento Bus, controalele în trafic au continuat fără amenzi, iar procesele verbale aveau consemnate pe ele textul: ”Nu au fost constatate abateri.” Probabil că scopul principal al obsedantelor verificări periodice era acela de a întârzia cursele și de a irita turiștii, pentru a le da acestora senzația că au făcut o alegere proastă.

„În final, concurența a trecut la amenințări scrise, pe care le-am pus deja la dispoziția presei, pretinzând că dacă autoritățile nu vor opri cursele Memento Bus, vor trece la înființarea patrulelor proprii. Oare ce or vrea să spună? Strâng o poteră, ca acum 200 de ani, când lumea era guvernată în Vestul Sălbatic de cei care trăgeau mai bine cu arma și blochează calea autocarelor cu turiști?” se întreabă retoric Marius Pandel – CEO Christian Tour & Memento Bus.

O afacere din care cel mai risc este să piardă turismul românesc
În ultima perioada toate presiunile la care a fost Memento Bus supusă, s-au accentuat prin intrarea în schemă a unor „asociaţii profesionale” ale companiilor de transport rutier public de persoane, care au adresat memorii/petiţii către Ministerul Transporturilor/ISCTR cerându-le să oprească activitatea Memento Bus. Toate acestea în condiţiile în care Memento Bus nu desfăşoară nicio activitate ilegală şi nici măcar nu este un competitor direct al transportatorilor rutieri de persoane.
Echipa Memento Bus își propune să coopteze tineri profesionişti care, în scurt timp, să înfiinţeze primul serviciu de HOP ON – HOP OFF la nivel naţional. Astfel, se realizează interconectarea curselor din întreaga țară, cu ajutorul cărora turiştii se pot bucura, în cel mai scurt timp posibil, de atracțiile turistice din orice colț al României. Proiectul inovativ pus în practică de către Memento Bus împreună cu grupul de firme Christian Tour, poate impulsiona în mod exponențial turismul autohton:

„Bazându-ne pe experienţa şi ”know-how-ul”acumulate în cei aproape 20 ani de activitate în turismul de ”outgoing” din Romania și de o infrastructură de transport bine închegată, am simţit că este momentul să ne implicăm în dezvoltarea turismului autohton. Avem o ţară minunată, care poate oferi foarte multe experiențe oricărui călător. Din păcate, din cauza numeroaselor lipsuri la nivel de infrastructură şi logistică, pierdem anual foarte mulți turiști români și străini. Poate că a venit timpul să facem mai multe pentru turismul românesc, dar pentru acest lucru avem nevoie de liniște, avem nevoie să fim lăsați să oferim românilor și oaspeților din străinătate care ne calcă pragul, condițiile și serviciile moderne pe care le așteptăm cu toții de prea multe decenii.”, declară Marius Pandel – CEO Christian Tour& Memento Bus.

Informaţii suplimentare:
Despre amenințările la adresa companiei Memento Bus
Memento Bus este o agentie de turism care oferă servicii turistice care includ şi călătorii între oraşe ale României, dar şi între acestea şi orase din alte state (Grecia, Bulgaria, Turcia, etc.) şi NU concurează în niciun fel companiile care deţin licenţe de transport rutier de persoane.
Cu toate acestea, asociaţii ale acestor companii de transport de persoane ne-au adresat inclusiv ameninţări directe în sensul blocării/opririi în trafic a autovehiculelor Mememnto Bus. O astfel de ameninţare aparţine asociaţiei COTAR şi a fost facută în public, în articolul cu titlul „Protest inedit al transportatorilor: vor face singuri controale în trafic”, publicat în Jurnalul Naţional din data de 22 iunie 2016.
Aceeaşi asociaţie, COTAR, a adresat şi Ministerului Transportului o sesizare. Afirmaţia făcută de asociaţia COTAR, cu privire la faptul că ”Memento Bus, contrar obiectului său de activitate, efectuează curse regulate de transport de persoane” este o afirmaţie mincinoasă şi ne rezervăm dreptul de a o acţiona în instanţă şi de a solicita obligarea ei la despăgubiri.
Nici măcar societatea care are ca obiect de activitate transportul de personae, şi care a prestat astfel de servicii pentru Memento Bus nu a efectuat ”curse regulate”, ci exclusiv ”curse ocazionale”. Diferenţa esenţială dintre cele două categorii de activităţi de transport constă în faptul că pentru ”cursele regulate” este necesara obţinerea unei ”licenţe de rută” de la Autoritatea Rutieră Română, în timp ce cursele ocazionale pot fi efectuate fără această licență, dar care însă se supun unor condiţii mai restrictive decât cursele regulate.
Conivenţa frauduloasă dintre companiile de trasport public de persoane şi autorităţi este confirmată chiar şi prin sesizarea trimisă de asociaţia COTAR (ai cărei membri sunt inclusiv societăţile de transport de persoane).
“Asociatia COTAR afirmă în conţinutul sesizării căîi anexează ”vouchere de călătorie achiziţionate pe numele diverselor persoane fizice inclusiv pe numele unor angajaţi din cadrul ISCTR”. Dacă angajaţi ai ISCTR au achiziţionat şi/sau au beneficiat de călătorii turistice de la MementoBus, atunci cum au ajuns voucherele de călătorie la asociaţia COTAR?! Şi mai ales, de ce?!!” adaugă Marius Pandel – CEO Christian Tour & Memento Bus.
Despre respectarea legislației fiscale şi afaceri cu iz de fraudă din industria transportului
Din nefericire, în România, piaţa de servicii de transport public de persoane nu este o piaţă liberă, care să funcţioneze după principiile liberei concurenţe şi ale economiei de piaţă. Este, dimpotrivă, o piaţă acaparată de câteva companii de transport binecunoscute, care au instaurat un cvasimonopol pe această piaţă, astfel că, nu doar nivelul de calitate oferit călătorilor este submediocru, dar sunt şi situaţii în care, din cauza stării tehnice precare a autovehiculelor, siguranţa pasagerilor este pusă în pericol.
Dacă adăugăm la aceasta si evaziunea fiscala (neeliberarea biletelor de călătorie către pasageri) şi efectuarea transportului cu depăşirea numărului maxim de pasageri pentru care este licenţiat microbuzul sau autocarul respectiv, tabloul este aproape complet.
Evaziunea fiscală din domeniul transportului public de persoane prin curse regulate este evidentă şi de altfel, binecunoscută autorităţilor (care, însă, s-au limitat în ultimii 20 de ani să oprească doar câteva microbuze, constatând uneori că niciun calator nu avea bilet, deşi plătise).
De altfel, dupa cum se poate observa din datele oficiale puse la dispoziţie de către Ministerul Finanţelor, cele mai multe dintre societăţile care deţin licenţe de transport public de persoane pe diferite rute naţionale, au declarat un profit derizoriu, între 0,08% si 0,51% din cifra de afaceri.
Totodată, există şi societăţi care deţin numeroase licenţe de transport rutier de persoane care, desi deţin şi ele câteva zeci de salariaţi şi zeci de autocare, microbuze etc., nu doar ca NU au realizat niciun leu profit, dar au raportat pierderi de zeci de mii de euro.
Comparativ, vă oferim rezultatele financiare ale Christian 76 Tour şi Christian Technology (companii aflate în acelaşi grup de firme ca şi Memento Bus SRL, aceasta din urma fiind în primul său an de activitate şi neavând încă raportări financiare anuale pentru 2015):
FIRMA Angajati CA neta Profit net
Christian Technology 41 8,874,775 lei 1,080,720.00 lei
Christian 76 Tour SRL 167 246,771,328 lei 4,334,630.00 lei

„Pentru întregul grup de firme Christian Tour, respectarea legii şi plata taxelor şi impozitelor este regula numarul 1. Iar în acest sens, întreaga filozofie de business a noastră se dezvoltă în jurul ideii de a nu alimenta sub nicio formă economia „neagră”. Tocmai de aceea, Memento Bus funcţionează pe bază de rezervări exclusiv online. Iar metodele de plată pe care le promovăm în rândul turiştilor noştri sunt cele online (card/paypal) sau prin SMS, tocmai pentru a descuraja încasările frauduloase. La Memento Bus niciun turist nu achită contravaloarea călătoriei direct la şofer sau în autocar. Toate rezervările şi plăţile se fac în prealabil şi totul este la vedere.” completează Marius Pandel – CEO Memento Bus.
Despre nevoia unor controale amănunțite reale în domenul transportului de persoane
Ca urmare a tuturor acestor şicane şi abuzuri la care este supusă şi pentru a-şi putea desfăşura în continuare activitatea în condiţii optime, Memento Bus a fost obligată să reacţioneze şi să apeleze la ajutorul autorităţilor centrale pentru a găsi o soluţionare urgentă a acestor probleme.
În acest sens, au fost înaintate sesizări către Corpul de control al primului-ministru al României, dar şi către Consiliul Concurenţei. „Solicităm autorităţilor prin aceste sesizări, să verifice starea de fapt a transportului de persoane din România şi să ne susţină în demersul de a oferi turiştilor din România, dar şi străinilor, modalităţi de transport turistic la standarde europene, în condiţii decente şi mai ales în deplină siguranţă. Totodată, cerem Corpului de Control al Primului Ministru să se implice activ în combaterea mafiei şi a practicilor ilegale atât de răspândite în România.”, declară Marius Pandel – CEO Memento Bus.
De asemenea, Memento Bus solicită autorităţilor să depună toate eforturile necesare pentru a deschide calea liberalizării transporturilor în România, după modelul celorlalte state membre UE. O astfel de perspectivă ar încuraja dezvoltarea transportului de persoane la standarde europene şi ar alinia România la trendul european în domeniul transportului turistic de calitate şi în deplină siguranţă.
„Liberalizarea transporturilor la nivelul României ar încuraja şi alţi operatori din turism să îşi lărgească aria de servicii puse la dispoziţia turiştilor şi să le ofere acestora posibilitatea de a călătorii şi în ţara noastră. Dacă se va face acest pas în transportul de persoane din România, Memento Bus este dispusă să investească încă 10 milioane de euro în extinderea flotei de autovehicule şi a infrustructurii logistice aferente acesteia. Acest lucru implicând, desigur, şi crearea de noi locuri de muncă, creşterea contribuţilor legale către stat şi va crea numeroase avantaje industriilor conexe.” Completează Marius Pandel – CEO Memento Bus.
Despre liberalizarea transporturilor şi a călătoriilor în deplină legalitate

Memento Bus este o societate care îşi desfasoară activitatea pe piaţa de servicii turistice, în calitate de tour operator, avand toate autorizaţiile, licenţele, asigurările profesionale şi îndeplinind întocmai toate cerinţele de legalitate impuse de legislaţia specifică.
„De pe această poziţie, Memento Bus organizează şi călătorii turistice între unele oraşe din România, pe baza cerinţelor clienţilor noştri. Precizăm ca Memento Bus SRL nu deţine autocare sau mijloace de transport proprii. În funcţie de numărul de turişti înscrişi pentru o anumită călatorie turistică, Memento Bus comandă efectuarea transportului cu un mijloc de transport adaptat numărului de pasageri (microbuz, minibuz, autocar), unei societăţi care deţine astfel de autovehicule. Societatea transportatoare efectuează aşadar o ”cursă ocazională”, în conformitate cu prevederile legale aplicabile.” declară Marius Pandel – CEO Christian Tour & Memento Bus.
„OG nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România defineste turismul ca fiind ”ramură a economiei naţionale, cu funcţii complexe, ce reuneşte un ansamblu de bunuri şi servicii oferite spre consum persoanelor care călătoresc în afară mediului lor obişnuit pe o perioada mai mica de un an şi al căror motiv principal este altul decât exercitarea unei activităţi remunerate în interiorul locului vizitat” (art.2 lit.a), iar autocarul este una dintre structurile de primire turistică ( a se vedea art. 2 lit.d) făcând parte din categoria ”structuri de primire turistice cu funcţiuni de transport”, completează Ilie Dumitru – avocat al Christian Tour & Memento Bus.
Este important de subliniat faptul că Memento Bus nu a efectuat si nu efectuează transport de persoane, ci a organizat călătorii turistice în desfăşurarea obiectului său de activitate, iar pentru prestarea acestor servicii a comandat altei societăţi efectuarea respectivelor curse ocazionale.
Similar activităţii economice desfaşurate de Memento Bus, şi în alte state membre UE există şi îşi desfăşoară activitatea în mod liber şi fără nicio presiune din partea nimănui (cu atât mai puţin a autorităţilor) societăţi care oferă servicii de călătorii turistice interurbane. Câteva exemple concludente în acest sens sunt:
– În Polonia: PolskiBus
– În Germania: Flix Bus – şi PostBus etc.

***

Memento Bus este parte a Christian Tour, una din cele mai mari agenții de turism din România, împreună cu toate companiile din grupul său, a înregistrat în anul 2015 o cifră de afaceri de peste 70 de milioane de euro, cifră care o clasează pe primul loc în topul agențiilor de turism din România.
Cu o istorie de 19 ani în piața de turism autohton, Christian Tour deține în acest moment 30 de agenții proprii în toată România, plus patru filiale în Ungaria, Polonia, Serbia și Republica Moldova, rămânând în continuare cel mai mare tour operator pe vacanțe de tip charter din România și lider de piață pentru numărul de turiști care au ales să călătorească cu acesta.