Romanian AgriBusiness Forum 2011 The Diplomat Bucharest 11 mai

In prezent, randamentele Romaniei la culturi sunt cele mai joase din Europa. “Culturile de grau, porumb sau floarea-soarelui au randamente de 2,4, 3,4 sau 1,4 comparativ cu media europeana de 3,6 pentru grau, 5,3 pentru porumb si 2,3 pentru floarea-soarelui,” explica directorul general al Cargill Grain & Oilseed Supply Chain Europe, Martin Schuldt.
 
“Exista intr-adevar diferente si de productivitate, dar sa nu uitam ca jumatate din suprafata care primeste subventii de hectar este cultivata de fermieri mari comerciali ce detin peste 100 de hectare. Am indoieli ca aceasta productie mica se datoreaza acestor persoane. Exista si un procent mare de piata neagra si asta influenteaza pretul,” a explicat Daniela Giurca, director general al Directiei generale politici in sectorul vegetal, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
 
“In privinta atingerii potentialului agricol de care dispune Romania, este posibil sa se ajunga la aceasta performanta in 20 de ani. In prezent, doar 30% dintre cei care efectueaza activitati in domeniul agriculturii au acces sau contracteaza o finantare in Romania,” a declarat Yves Picquet, presedintele Asociatiei Europene de Protectie a Plantelor din Romania (AIPROM).
 
Potentialul mare al Romaniei in agricultura este sustinut de “cresterea cererii pentru produse agricole in zona Marii Negre, o infrastructura buna in zona portului Constanta si de-a lungul Dunarii si in general, o cerere crescuta de produse agricole la nivel mondial,” conform lui Martin Schuldt.
“FNGCIMM a acordat in ultimii 2 ani peste 22.000 de garantii, in valoare de peste 1,65 miliarde euro – dublu fata de 2006, sustinand credite de peste 3,1 miliarde euro. Pentru anul 2011, estimam ca un numar de peste 10.000 de IMM-uri ce vor beneficia de garantia Fondului prin intermediul unui nou sistem informatic in care comunicarea dintre FNGCIMM si Banca se realizeaza prin intermediul unei aplicatii online,” a explicat Sabina Manolescu – director adjunct al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM SA IFN).
 
Referitor la riscul fermierilor de a nu mai avea reprezentanta in cadrul Uniunii Europene prin neplata cotizatiei catre COPA COGECA, secretarul general al organizatiei, Pekka Pesonen le sugereaza fermierilor romani ca “trebuie sa adere la organizatiile europene si sa construiasca aliante pentru a-si apara interesele la nivel european, si sa participe la dezbateri, pentru a-si putea recastiga pozitia in familia Uniunii Europene”. Romania trebuie sa-si asume pozitia de jucator activ in agricultura, trebuie sa inteleaga ca trebuie sa respecte si regulile europene, a propus Viorel Matei, presedinte FNPAR.
 
 “Romanian AgriBusiness Forum 2011” este o intalnire la cel mai inalt nivel sub forma unui forum interactiv si a reunit peste 130 de factori de decizie implicati in sectorul agricol din Romania, de la autoritati romane, banci si fonduri de investitii interesate sa investeasca in sectorul agricol din Romania, pana la fermieri si mari proprietari de exploatatii agricole, producatori si furnizori de echipamente sau avocati si firme de consultanta. Oficiali din cadrul Guvernului Romaniei precum si a altor autoritati de reglementare in domeniul agricol si asociatii patronale s-au intalnit cu companii private si au dezbatut deschis problemele si oportunitatile oferite de sectorul agricol.
 
Revista THE DIPLOMAT este o publicatie prezenta pe piata din Romania de sapte ani, un titlu international cu editii in peste 10 tari, dedicat companiilor multinationale, investitorilor straini, organizatiilor guvernamentale si comunitatii diplomatice, specializata in analize de sector si dezbateri la nivel decizional pe diferite sectoare de activitate.