Rolul ventilatoarelor si aspecte de avut in vedere pentru alegerea modelului potrivit

30 octombrie 2017
Autor:
European Advertising Holding S.R.L

Oricine cauta sa isi asigure intotdeauna confortul de care are nevoie in locuinta, in spatiul de afaceri sau in orice alt loc in care petrece timp insemnat din viata. Cand vine vorba de asigurarea temperaturii optime, rolul ventilatoarelor este unul foarte important, insa alegerea lor trebuie realizata selectiv pentru a obtine randamentul dorit.

Incepand de la ventilatoarele industriale si pana la cele rezidentiale sau comerciale, piata ofera diversitate, ce include caracterisitici si forme diverse de constructie a acestora. Fiecare dispozitiv are menirea de a conferi particularitatilor specifice un sens, rezultand in raspunsuri pe masura pentru cerintele ce le impun aplicati vaste. Lider de incredere la acest capitol este PRO VENT, un distribuitor prezent si in mediul online pe pro-vent.ro, care iese in intampinarea celor interesati cu cele mai potrivite solutii de ventilatie.

Potrivit acestor experți, este necesara raportarea la anume criterii pentru a alege dispozitivul potrivit, indiferent de spatiul in care urmeaza acesta sa fie montat. Particularitatile pe care le prezinta sunt esentiale in dobandirea rezultatelor scontate in ceea ce priveste functionarea ventilatorului.

Astfel, detalii precum debitul, temperatura mediului ambiant, presiunea statica, corozivitatea gazelor si temperatura gazelor transportate (daca este cazul), salinitatea mediului de lucru, pericolul de explozie, evacuarea fumului sunt dintre cele mai importante aspecte de avut in vedere. Atunci cand particularitatile ce vizeaza mediul de lucru, alaturi de particulele solide existente, continut de praf sau textile transportate au fost definite clar, fiecare se va orienta mai usor dupa ventilatorul potrivit. Nu toti se pricep sa faca o selectie corespunzatoare dupa aceste criterii, de aceea ajutorul unui expert este esential in alegerea produselor potrivite pentru fiecare aplicatie.

Tipuri de ventilatoare

Gama de ventilatoare disponible pe piata este atat de diversificata incat utilizatorii trebuie sa stie exact de ce au nevoie si pentru ce au nevoie. Astfel iata cum se clasifica ventilatoarele:

Ventilatoarele axiale fac referire la acele dispozitive care maresc presiunea aerului ce trece prin ele, fiind concepute dupa un design special, ce in fapt forteaza aerul sa se miste in mod paralel cu axa dotata cu lamelele rotative.

Gama de aplicatii in care acestea pot fi utilizate este una extrem de vasta. In functie de dimensiuni, acestea se pot monta si in spatii precum este interiorul dispozitivelor electronice, cu rolul de a raci componentele ce prezinta susceptibilitate la incalzire. Numim in acelasi timp ventilatoare axiale sistemele utilizate in constructia de tunele aerodinamice, cu scopul de a distribui presiunea corespunzator, dar nu numai.

Ventilatoarele centrifugale se impart la randul lor in mai multe categorii. Unele modele dispund de lame inclinate in fata si au rolul de a obtine presiuni scazute cu debite ridicate. Spre exemplu, Seria B disponibila pe site-ul pro-vent.ro include ventilatoare destinate aspirarii aerului curat sau a celui care prezinta urme usoare de praf, avand o utilizare larga, atat in sisteme de uscare, cat si de ventilatie si aer conditionat a cladirilor industriale, de evacuare a vaporilor si gazelor.

Ventilatoarele de acoperis sunt proiectate pentru acele aplicatii si zone care necesita extractia aerului din orice tip de mediu, indeosebi din cel zootehnic, industrial sau de productie. Dupa cum se subintelege si din denumire, este dedicat montajului pe acoperis si trebuie sa prezinte anumite intervale de temperatura pentru o functionare corecta. Modelele oferite pe pro-vent.ro se adapteaza cu succes la acoperisurile de orice tip.

Ventilatoarele atex se refera in general la dispozitivele care au in vedere extragerea eficienta a aerului, acolo unde sunt necesare debite mari cu presiuni scazute. Sunt destinate cladirilor industriale si celor comerciale, fermelor, dar si racirii echipamentelor frigorifice si electrice.

Ventilatoarele carcasate sunt destinate mai multor spatii si aplicatii, dupa seria acestora. Astfel, se gasesc modele pentru extractia si absorbtia aerului, incluzand debite mari cu presiune ridicata si sunt potrivite pentru spitale, aeroporturi, centre comerciale, spatii publice etc. Altele se folosesc pentru ventilarea serelor, fermelor, a spatiilor largi ce prezinta un nivel acustic precar.

Ventilatoarele de tubulatura sunt recomandate in cazul acelor aplicatii ce dispun de instalatii pe tubulatura pentru ca reusesc sa ofere presiuni ridicate. Aceastea prezinta in general o mare flexibilitate si asta se datoreaza faptului ca au o pozitie specifica de instalare.

Ventilatoarele casnice au fost proiectate pentru a distribui eficient aerul in cladiri, precum si in diverse spatii de stocare. Au rolul de a reduce consumul de energie, dar eficienta lor depinde si de cum sunt izolate spatiile in care se monteaza.

Ventilatoarele rezistente la foc sunt special realizate in mod deosebit pentru spatiile mai pretentioase. Acestea au rolul de extractie pe tubulatura in industrie, catering, ateliere, diverse spatii largi, parcari etc.

Iata in linii mari care este modul in care se clasifica ventilatoarelor si in ce scop sunt folosite acestea. Cu ajutorul acestui scurt ghid, cei interesati pot opta pentru tipul potrivit nevoilor proprii, accesand pagina pro-vent.ro.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram