fbpx

Rolul ortezelor in tulburarile de statica ale coloanei vertebrale

chema sistematică a tratamentului unei deviaţii a coloanei vertebrale cuprinde, în primul rând, exerciţiile de redresare posturală, care vizează mobilizarea coloanei vertebrale şi reducerea lordozei, cifozei şi a eventualei scolioze, prin înclinări laterale şi întinderi în lungime, posturi delordozante, presiuni directe pe cifoză, tracţiuni cu membrul superior corespunzător concavităţii scoliozei, reechilibrarea bazinului, printr-o talonetă în cazul dismetriei membrelor inferioare, tratamentul ortopedic pasiv, cu aparate care menţin coloana vertebrală în poziţia ei fiziologică (corset, orteză); în al doilea rând, exerciţiile privind tonifierea în poziţie corectată a coloanei vertebrale, altfel spus, tonifierea musculaturii paravertebrale prin contracţii analitice, asimetrice sau simetrice.Orteze pentru coloana vertebrala la preturi mici poti gasi si la magazinul online de tehnica medicala catenapascupas.ro.Tratamentul chirurgical se aplică doar dacă este necesar şi recurge la artrodeza vertebrală, după cum menţionează literatura de specialitate.

Concret, în situaţia tulburărilor de statică vertebrală, în prima fază se recurge la adoptarea posturii hipercorectate, ca urmare a conştientizării defectelor posturale, iar în faza a doua se încep programele de kinetoterapie corectivă, care vizează tonifierea musculaturii spatelui şi a centurilor scapulohumerală şi pelvină, promovând mişcarea şi tonifierea musculaturii în cadrul lanţurilor cinematice. Dacă gradele de curbură sunt accentuate şi nu pot fi redresate nici pe calea kinetoterapiei şi nici prin purtarea corsetului, atunci se recurge la intervenţia chirurgicală de corecţie.

De reţinut, faptul că singurul tratament care acţionează direct asupra deviaţiei de coloană este kinetoterapia (gimnastica medicală). Kinetoterapia poate fi urmată sau precedată de masajul terapeutic. De asemenea, programele de kinetoterapie cărora li se adaugă şi programele de electrogimnastică sau gimnastică pasivă dau rezultate spectaculoase dacă exerciţiile sunt bine alese, iar electrozii de electrosimulare sunt corect aplicaţi. Tratamentul kinetic este de lungă durată şi se efectuează în general în mai multe luni sau ani, în funcţie de vârsta şi deformaţiile prezente.