Ro IFF 10 se apropie de start Festival cu buget mic dar filme mari

De-a lungul a noua ani, Ro-IFF i-a avut oaspeti de onoare, printre altii: Nick Powell (presedinte executiv al Academiei Europene de Film), Emir Kusturica (regizor, premiat la Cannes pentru UNDERGROUND, TIMPUL TIGANILOR/Time of the Gypsies, CAND TATAL ERA PLECAT CU AFACERI / When Father was away on business), Kevin Costner (actor, premiat cu Oscar pentru DANSAND CU LUPII / Dances with wolves), Julie Taymour (regizor nominalizat la Oscar pentru celebrul film FRIDA), Nicola Piovani (autor de muzica de film premiat cu Oscar pentru VIATA E MINUNATA/Life is Beautiful), Elliot Goldenthal (autor de muzica de film premiat cu Oscar pentru FRIDA).

La zece ani, Ro-IFF aduce nu numai filme bune, ci si surprize. In Vama Veche vor fi vizionate filme de lung metraj din sectiunile competitionale „CineBlackSea” si „Femeia in cinema” („Woman in Cinema”), precum si din sectiunile necompetitionale „Focus”, „2×3” si „Panorama”. In Bucuresti vor fi reluate aceste filme si li se vor adauga scurtmetraje si documentare.

Joi, 21 august, la ora 20.45, in Amfiteatru-La Pescarie, in Vama Veche, va putea fi vizionat filmul “O NOAPTE MINUNATA IN SPLIT” (“A Wonderful Night in Split”), ce a castigat trofeul primei editii Ro-IFF, in 2005. Filmul de debut al lui Arsen A. Ostojic, care semneaza si scenariul, i-a adus acestuia multiple premii internationale, printre care si nominalizarea primita din partea Academiei Europene de Film, la categoria “European Discovery of the Year”.

„O noapte minunata in Split” este o drama curajoasa, cu anumite elemente suprarealiste, care are loc in ghetourile orasului medieval Split. Toata povestea filmului are loc in doar doua ore, de la ora 10 seara pana la miezul noptii in ajunul Anului Nou. Aceasta drama este compusa din trei povesti diferite, ce impart acelasi spatiu si timp, precum si anumite personaje. Aceste trei povesti se desfasoara succesiv, fiecare incepand la ora 10 si terminandu-se la miezul noptii.

Sectiunea „Focus” este dedicata anul acesta Ucrainei, tara atat de incercata in aceasta perioada. Din pacate, un tanar regizor ucrainean, Oleg Sentsov, este in arestul Securitatii din Rusia (FBS). Ro-IFF va prezenta filmul sau de debut, GAAMER.

Romania International Film Festival este singurul festival care promoveaza cineasti est-europeni din zona Marii Negre (in special prin competitia CineBlackSea) si, de asemenea, unicul din Romania cu o sectiune competitionala rezervata femeilor-regizor (Woman in Cinema).

Romania International Film Festival se alatura tuturor celor care si-au unit vocile si actiunile in vederea ajutorarii regizorului ucrainean Oleg Sentsov, retinut de catre Securitatea din Rusia (FSB) in mai 2014. Singura vina a lui Oleg este ca a participat la protestele de la Kiev (Euro Maidan) si nu a fost de acord cu anexarea de catre Rusia a Crimeei, acolo unde locuieste. Oleg se considera cetatean al Ucrainei. Ro-IFF ii roaga pe toti cei care doresc sa ajute sa faca donatii, astfel incat impreuna sa putem ajuta familia. Orice suma conteaza! Doi copii isi asteapta tatal acasa.

Evenimentul se afla sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei, iar cei care fac posibila aceasta editie a Ro-IFF sunt Centrul National al Cinematografiei si Arhiva Nationala de Filme – Cinemateca Romana (parteneri institutionali). Alti parteneri si sponsori: ÉCU – The European Independent Film Festival, Beautik Haute Parfumerie, Zizin, Kfea, DHL. Parteneri media: Prima TV, Kiss FM, Cinefan, RadioLynx, 121 – Comunitatea femeilor senzationale, PRwave.