Remedii naturale impotriva capuselor

Pentru a reduce probabilitatea de a fi muscat de o capusa trebuie sa purtati imbracaminte corespunzatoare atunci cand iesiti in padure, la iarba verde sau in parcuri. Este ideal sa purtati imbracaminte de culoare deschisa, tricouri cu maneca lunga, pantaloni lungi si parul strans si acoperit.
Deoarece capuselor nu le place mirosul, uleiurile esentiale sunt foarte utile pentru indepartarea lor. Uleiurile esentiale care ne ofera un real spijin sunt:
Uleiul esential de lavanda poate fi folosit ca repelent atat pentru oameni cat si pentru animale. Cand facem excursii in natura, sau mergem la iarba verde, ne putem proteja impotriva muscaturilor de capuse purtand o incaltaminte inchisa, in care am pus o discheta cu cateva picaturi de lavanda. Putem purta aceste dischete in buzunar sau in rucsac, iar daca mergem cu cortul putem pune 5-8 picaturi in sacul de dormit sau pe patura. Aroma de lavanda va goni nu numai capusele, dar si puricii sau tantarii. Un ulei aromat preparat cu 6-10 picaturi de ulei esential in 30 ml de ulei presat la rece poate fi masat pe piele sau adaugat in apa de baie. Lavanda poate fi folosita cu succes si pentru protejarea cainilor sau pisicilor. Astfel, un amestec de 10-12 picaturi de ulei esential de lavanda in 30 ml de ulei de vegetal, aplicat cu peria pe blana animalului nu numai ca o lasa lucioasa si moale, dar il si protejeaza de capuse, purici, paduchi, muste sau diversi acarieni.
Uleiul esential de geranium este cel mai des folosit la indepartarea capuselor, dar si al puricilor.
Uleiul esential de eucalipt nu doar indeparteaza capusele, dar le si omoara. Un studiu din 2004 publicat in revista suedeza “Journal of Medical Entomologie”, ofera dovezi ca extractul de eucalipt reduce muscaturile de capuse si infectiile. Atentie! Eucaliptul poate provoca reactii alergice.
Un studiu publicat in numarul din 2007 ” Journal of Economic Entomology”, arata ca uleiul esential de cedrul este cel mai bun la uciderea capuselor larvare.
Cu ajutorul uleiurilor esentiale, va puteti prepara singuri un spray impotriva capuselor pe care il puteti pulveriza pe piele, haine si incaltaminte. Nu pulverizati pe fata!
Intr-o sticla de 100 ml, cu buson tip spray, puneti 20 ml de vodca, peste care adaugati urmatoarele uleiuri esentiale:
15 picaturi ulei esential geranium
20 picaturi ulei esential cedru
10 picaturi ulei esential eucalipt
Completati cu apa si agitati bine inainte de utilizare.