Reglementarea internship ului somajul tehnic facilitatile fiscale reale pentru angajarea absolventilor sunt printre solutiile identificate pentru stimularea responsabilitatii sociale in domeniul resurselor

30 noiembrie 2012
Autor:
dowmedia08

Prima masa rotunda organizata in cadrul proiectului "Actionam responsabil! - Reteaua sociala RSC" a reunit reprezentanti ai autoritatilor publice (Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Secretariatul General al Guvernului, UGIR, Cartel Alfa), reprezentanti ai unor companii multinationale, cat si romanesti (Dacia Renault, JTI Romania, KPMG, Star Storage, Junior Achievement Romania) si membri ai unor ONG-uri (Romanian American Foundation, FDSC, Ateliere fara Frontiere, Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania), precum si reprezentanti ai mediului academic (Academia de Studii Economice, SNSPA).

Pe agenda evenimentului s-au regasit urmatoarele teme de dezbatere: relatiile de munca, egalitatea de sanse intre femei si barbati, integrarea in munca a tinerilor absolventi si dezvoltarea profesionala a acestora, munca la negru, angajarea persoanelor cu dizabilitati si sanatatea si siguranta la locul de munca.

\"Birocratia si excesul de reglementare omoara si cele mai bine intentionat masuri ale statului. Romania este campioana la ceea ce britanicii numesc „overregulating”, adica reglementare excesiva. In incercarea de a crea un cadru, mergem mai departe si cream un „pat al lui Procust” pe care companiile nu il pot accepta, pentru ca daca un stimulent vine cu 3-4 constrangeri la pachet, atunci devine total neinteresant si, de fapt, aduce pierderi.Companiile gandesc in cifre si daca nu invatam sa reglementam stimulentele pentru companii cu aceleasi instrumente, nu vom avea niciodata succes in a obtine un impact pe piata. Vestea buna este ca avem alaturi de noi, cu consecventa, reprezentanti ai ministerelor relevante si ca dialogul a fost unul deschis, onest, fara cosmetizari si cu destul de multa hotarare din partea tuturor de a gasi solutii reale, cu impact pe termen lung. Nimeni nu mai este interesat doar sa bifeze niste actiuni si sa „dea bine” la public. \"

(Rodica LUPU, senator JCI, manager „Actionam responsabil! – Reteaua sociala RSC”)

In acest sens, dezbaterea a urmarit identificarea de solutii de imbunatatire a cadrului legislativ actual si de stimulare a companiilor in a investi in oameni si comunitate.

Printre problemele subliniate de catre participantii la masa rotunda a fost rata crescuta a somajului in randul tinerilor (23,7% in anul 2011, cf. Eurostat), o prima cauza a acestui fenomen fiind incompatibilitatea dintre oferta educationala preuniversitara si universitara si cerintele pietei muncii. In acest sens, au fost propuse solutii in ceea ce priveste reglementarea internship-urilor si incurajarea companiilor sa investeasca in potentialul absolventilor. Totodata, s-a subliniat nevoia ca facilitatile fiscale reale acordate angajatorilor pentru integrarea absolventilor sa fie flexibilizate.

Ca potentiala solutie la criza economica actuala, atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, a fost propusa reglementarea somajului tehnic. Pe de-o parte, aceasta practica ofera posibilitatea ca pe o perioada limitata de timp angajatorul sa-si pastreze acele resurse umane care aduc plus valoare afacerii, si sa-si reduca, in acelasi timp, cheltuielile cu salariile si contributiile sociale. Pe de alta parte, angajatul isi pastreaza calitatea de angajat si de asigurat pe toata perioada derularii somajului de munca, acesta primind un procentaj de minimum 75% din salariu.

In timp ce clivajul intemeiat pe diferentierea clara intre programa de pregatire si competentele practice solicitate de piata de munca reprezinta o problema europeana, munca la negru constituie o problema sistemica specifica tarii noastre. Ultimul studiu publicat de Eurobarometru claseaza Romania pe primul loc in ceea ce priveste practica muncii la negru pe piata muncii (23% dintre angajati au declarat ca au fost platiti la negru, in intregime sau partial, iar 31% au declarat \"nu stiu/nu raspund\").

Una dintre principalele solutii desprinse in urma mesei rotunde a fost necesitatea colaborarii intre departamentul de resurse umane si cel de responsabilitate sociala din cadrul companiilor in vederea elaborarii si implementarii de programe si proiecte integrate adresate propriilor angajati. Totodata, o alta masura recomandata de catre participantii la eveniment a fost dialogul dintre institutiile publice (ex. Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale), mediul privat si societatea civila, cu scopul elaborarii de politici sociale active adaptate la realitatea romaneasca si la cerintele pieteii muncii, a angajatorilor si a angajatilor.

Multumim Romanian American Foundation pentru sprijinul acordat in organizarea evenimentului.

Multumim partenerilor media: Cariereonline, , CSRmedia, Manage, Portal HR, Romania Pozitiva, StiriONG, Wall-Street pentru implicarea in promovarea primei mese rotunde.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram