fbpx

Recuperarea dupa interventia de implant mamar

In primele ore de la operatie pacienta ramane in repaos la pat, cu un sutien special; dar dupa 3-4 ore are indicatia sa se ridice din pat si sa se mobilizeze. Evident ca o va face cu grija, iar dupa cateva ore majoritatea sunt capabile sa se imbrace si in 6-8 ore pot pleca acasa. Ridicarea bratelor, cu grija evident, si plimbarea usoara prin casa sunt admise in aceeasi zi. Recomandam aplicarea de rece pe piept, care sa limiteze eventuala umflare a sanilor, pe centru si lateral. “Am avut paciente care operate fiind dimineata pe la 8 (interventia dureaza 50 de minute), seara, adica la 12 ore de la operatie, s-au dus la supermarket pentru a face cumparaturile de Craciun” ne spune dr. Calin Dobos, chirurg estetician.
Aceste recuperari rapide se datoreaza unui aparat unic, cu radioplasma, ce nu provoaca deloc arsuri ale tesuturilor, inflamatia fiind minima si recuperarea deosebit de rapida.

A 2-a zi e recomandabil sa iasa la o plimbare usoara, iar in 3-4 zile poate incepe sa conduca masina. Dusul e permis dupa cateva zile, dar nu are voie sa fie fierbinte pt ca poate stimula sangerarea. Pansamentele se schimba doar de 2 ori, la 7-10 zile interval.

Nici inainte, nici dupa operatie nu trebuie sa se ingereze aspirina sau alt medicament care o contine, pentru a nu impiedica coagularea si poate provoca sangerari. „Imediat dupa operatie recuperarea este relativ rapida prin metoda cu radioplasma, durerea fiind mica; mai degraba e o senzatie de presiune/tensiune care, in majoritatea cazurilor poate fi redusa sau eliminata cu ajutorul calmantelor obisnuite. In timp ce cauterele sau laserele dezvolta temperaturi de pana la 200 de grade, ce provoaca arsuri parcelare, radioplasma dezvolta doar 70 de grade usor suportate de tesuturile sanului, si deci cu o vindecare mult mai rapida. Firele sunt resorbabile si nu necesita indepartarea lor”., a declarat chirurgul estetician Calin Dobos.

Cand ne putem intoarce la munca

Pacienta se poate intoarce la serviciu dupa o saptamana de repaus, daca activitatea nu presupune efort fizic. In general, femeile carora le-a fost realizata o marire a sanilor printr-un implant mamar subglandular necesita un timp mai redus de recuperare in comparatie cu cele care au fost supuse unei interventii de implantare mamara submusculara. Insa implantul aplicat sub muschi rezista mai bine in timp, rezultatul e mai stabil si mai estetic. “Dupa o interventie de implant mamar pacienta isi poate relua activitatea la locul de munca la o saptamana dupa operatie. Insa acest lucru nu este valabil pentru toate femeile. In unele cazuri recuperarea poate fi mai rapida (o munca de birou de ex.)”, precizeaza dr. Dobos.

Sportul poate fi reluat cam la 1 luna de la operatie, progresiv: initial miscari usoare ale picioarelor, la cateva zile se asociaza si cele de trunchi, apoi alergari etc. – proces care dureaza inca 1 luna. Ramane ca interdictie pt 5 luni ridicare de greutati care implica muschiul pectoral, si extensia mare/maxima a bratelor (volei, tenis etc). De asemenea recomand sa nu se doarma pe burta 3-4 luni pana sa maturizeza capsula din jurul implantului.

Cand se face sport va trebui sa puna un corset/sutien/bustiera care sa tina bine sanii. Sutien fara sarma e de evitat in viitor, atat apropiat cat si indepartat. Ocazional e permis. Chiar si noaptea e bine sa se poarte un maieu sau o bustiera care sa tina sanii, fara a incomoda la somn insa.

Lunile de dupa operatie

In primele luni de dupa operatie sanii pot fi sensibili, dand senzatie de disconfort la mamelon. E un semn ca se reface inervatia locala. De asemenea, sanii vor fi mai umflati timp de 2 saptamani. Pozitia sanilor e initial mai ridicata; asezarea lor dureaza cam 2-3 luni. Daca implantul e anatomic, in general nu se recomanda masaj. Daca in timp chirurgul considera necesar, poate recomanda masaj pt a mai modela pozitia implantului.

Pentru femeile de peste 40 de ani, care au apelat la o astfel de operatie este indicat sa realizeze la fiecare 2 ani o mamografie. Este important ca la aceasta mamografie sa se aiba in vedere faptul ca pacienta are un implant mamar, pentru ca acesta poate influenta rezultatul.

Despre Dr. Calin Dobos
Dr. Calin Dobos detine o vasta experienta in domeniul chirurgiei estetice, acumulata in cei peste 14 ani de lucru in tara, dar si prin participarea la diferite congrese internationale in aproape toate tarile din Europa, pe continentul american (SUA, Canada) si Asia. Acesta a reusit sa aduca la noi in tara cele mai eficiente tehnici de abordare a domeniului chirurgiei estetice.
Stagiile de perfectionare in strainatate, interventiile chirurgicale timpurii, facute inca de pe bancile facultatii, dar si sutele de cazuri solutionate anual, reprezinta cartea de vizita a Dr. Calin Dobos.