Publicitate capcana pe smartphone uri

G Data ii avertizeaza pe utilizatorii de smartphone-uri si tablete asupra unei noi amenintari: infractorii cibernetici plaseaza, pe o scara larga, anunturi incluse in aplicatii pentru a-i atrage in capcana. Sunt oferite, printr-un banner web, pretinse solutii antivirus pentru Android, pre-supuse a fi din partea furnizorului de solutii de securitate G Data Software. Utilizatorii care dau click pe banner se aboneaza, fara intentie, la un serviciu SMS cu suprataxa, in valoare de 15€ pe saptamana. Conform investigatiilor initiale, compania implicata este Mobile Minded BV, cu sediul in Arnhem (Olanda). G Data a luat pozitie si a initiat imediat procedurile legale impotriva furnizorului in culpa.

“Publicitatea prin intermediul aplicatiilor a devenit foarte atractiva pentru infractorii online,” explica Ralf Benzmuller, seful G Data SecurityLabs. “Utilizatorii ar trebui sa citeasca atent termenii si conditiile ofertei pentru a evita sa cada in capcana abonamentelor. In cazul recent, atacatorii au oferit servicii si solutii MobileSecurity de la G Data.” Procesul de plata este efectuat prin operatorul de retea de tele-fonie mobila, iar serviciul premium SMS in cauza este facturat, facand dificila rambursarea platii. Acestia nu pot evalua legitimitatea cererii de rambursare si o vor directiona catre terti.”

In ce tari sunt activi atacatorii?
Cercetarile initiale arata ca aceasta este o campanie infractionala internationala. Pana in acest mo-ment, expertii de la G Data SecurityLabs au identificat cazuri in Finlanda, Polonia, Franta, Belgia si Olanda. Se presupune ca aceasta campanie va fi extinsa si in alte tari – inclusiv in Romania.

Cum functioneaza frauda?
Minded BV foloseste publicitatea prin aplicatii pentru a face reclama ilegala solutiilor de securitate G Data. In locul primirii de informatii sau solutii antivirus, victimele isi dau acordul pentru un abonament scump, dar lipsit de valoare. Procesul de plata se efectueaza prin intermediul facturii de telefonie mobila.

Ce pot face utilizatorii afectati?
Utilizatorii de telefoane inteligente afectati ar trebui sa ia legatura direct cu furnizorul lor de telefonie mobila, sa faca referire la comunicatul emis de G Data si sa ceara restituirea banilor.