fbpx

Psihoterapia ortodoxa

Ce este psihoterapia ortodoxa ? Este „aducerea” lui Dumnezeu in cabinetul de psihoterapie, la invocarea credintei si a lui Dumnezeu de catre pacient si psihoterapeut.

Psihoterapia ortodoxă porneşte de la premisa că principala boală a omului, este absenţa lui Dumnezeu din viaţa sa, de aceea prioritatea capitală a acestuia este regăsirea relaţiei interpersonale cu Dumnezeu.

`Rugăciunea este un remediu puternic, reglează toate procesele din organismul uman, dar poate reface și psihicul labil al bolnavului`, a declarat Valery Slezin, directorul Institului de Cercetare Neuropsihologică din Sankt Petersburg. Profesorul Slezin a mai făcut un lucru neobişnuit. A măsurat `puterea` rugăciunii. El a înregistrat electroencefalogramele unor călugări care se rugau şi a descoperit un fenomen neobişnuit şi anume `scurt-circuitarea` activității cerebrale a cortexului. Acest fenomen nu poate fi observat decât la bebeluşii de trei luni, când se află la sânul mamei lor şi se simt în siguranţă. Odată cu maturizarea, acest sentiment al siguranţei se estompează, activitatea cerebrală se intensifică iar ritmul biocurenţilor cerebrali devine mult mai lent, cu excepția somnului adânc şi al rugăciunilor, mai spune omul de știință.

Orice boala porneste din minte. Multi bolnavi isi pregatesc in mental, cu straduinta, anii de-a randul, o inbolnavire definitiva. Nimic nu se manifesta in corp fara sa aiba un prototip mental corespunzator.

“Adevarata vindecare incepe in momentul in care ne gandim ce am vrea sa facem atunci cand ne vom recastiga sanatatea. Nu tratamentul medical este cauza vindecarii, ci credinta ferma. ”De veti crede, toate sunt cu putinta celui care crede”. (Marcu 9, 23)

Prin boală omul trebuie să înţeleagă că a greşit undeva pe drumul vieţii şi până nu-şi elimină greşeala nu se poate vindeca decât parţial, deoarece în el persistă cauza generatoare de rău.
De aceea trebuie ca mai întâi să fie depistată cauza bolii, iar bolnavul să înţeleagă să evite pe viitor greşelile comise. Dacă nu se elimină cauza aceasta poate alimenta în continuare boala sau poate migra de la un organ la altul. Când cauzele vor fi eliminate boala va dispărea.