Psiholog- psihoterapeut – psihiatru. Diferente esentiale

psiholog-psihoterapeut Aida Ivan. Sursa foto pixabay

Diferenta intre psiholog- psihoterapeut – psihiatru

 

Exista atatea credinte gresit inradacinate, incat de multe ori ajungem sa nu mai facem ce este bine pentru noi. Nu de multe ori in experienta mea de psiholog am auzit oameni care au venit la cabinet si mi-au impartasit ca au amanat momentul de a merge la psiholog sa nu fie considerati nebuni.

 

Dar oare a fi diferit, a suferi, a iesi indurerat dintr-o relatie, a ajunge in pragul burn out sau pur si simplu dorinta de a evolua inseamna a fi nebun? Dragilor, cum avem grija de trupul nostru, este important sa avem grija si de mintea noastra. Din acest motiv, in calitate de psiholog, doresc clarific termenii, iar pe voi va incurajez sa aveti grija de voi.

 

Cat despre nebunie, eu nu pun diagnostic, dupa cum veti vedea, eu va sunt alaturi sa va consiliez sa aveti o relatie mai buna cu voi insiva.

Psiholog.-Psihoterapeut.-Psihiatru.-Coach Aida Ivan

Diferente majore intre psiholog- psihoterapeut si psihiatru

 

Pentru ca de multe oamenii spun “nu merg la psiholog fiindca nu sunt nebun” porneste de la necunoasterea ce inseamna psiholog- psihoterapeut – psihiatru, am ales sa descriu pe scurt  pentru voi diferentele majore intre cele trei meserii care au grija de psihicul uman.

Diferenta de studii

 

Psihologul finalizeaza facultatea de Psihologie, iar dupa licenta urmeaza una sau mai multe specializari, prin mastere sau cursuri de formare. Pentru a deschide un cabinet de psiholog, acesta trebuie sa depuna un dosar  si sa obtina avizul de la Colegiul Psihologilor.

 

Psihologul este avizat de catre Colegiul Psihologilor sa practice una dintre marile specializari : psihologie clinica si psihoterapie, psihologia muncii, transporturilor si serviciilor, psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala si o ramura aparte, psihologia apararii.

 

Psihoterapeutul este de cele mai multe ori o persoana care a terminat Psihologia si care dupa licenta a urmat unul sau mai multe cursuri de formare in domeniul terapiei. Exista mai multe arii ale psihoterapiei si de aici mai multe tipuri de terapeuti:  cognitiv comportamental, existentialist – umanist, hipnoterapeut si altele.

 

Psihiatrul este medic, care a absolvit medicina si  poate practica meseria doar dupa ce a finalizat rezidentiatul.

 

Diferenta de terapie si relatia persoana specialist

 

Persoana care vine intr-un cabinet de psihoterapie este client (asadar nu pacient!), iar terapia are la baza conversatia si dezvoltarea unei relatii bazate pe incredere intre cei doi, psihoterapeut – client. Persoana care vine in cabinetul terapeutului are de rezolvat suferinte, frici, fobii sau pur si simplu doreste sa se dezvolte personal prin autocunoastere.

Diferente esentiale intre Psiholog psihoterapeut hipnoterapeut coach- articol Aida Ivan
Diferente esentiale intre Psiholog- Psihoterapeut/ hipnoterapeut- Coach- articol Aida Ivan

Psihoterapeutul nu este medic, asadar nu stabileste niciun diagnostic si nici nu prescrie retete.

 

Spre deosebire de psihoterapeut, la psihiatru merg persoane cu tulburari, afectiuni, severe precum schizofrenie, depresie grava, tulburari bipolare care necesita diagnoza si tratament medicamentos.

 

Un psiholog poate fi un coach de succes, intrucat de multe ori acesta rezolva blocaje din trecutul clientului pentur a putea un pas nainte spre viitor. Din acest motiv veti vedea adeseori ca un cabinet de coaching poate fi reprezentat de un psiholog. Coaching-ul  planifica actiuni viitoare catre un obiectiv, spre deosebire de psihoterapie care are la baza fapte din trecut.

 

Metoda mea de coaching se numeste LOVE Coaching intrucat la baza oricarei actiuni, eu consider ca sta iubirea.

 

Cine sunt si de ce iti scriu?

 

Eu sunt Aida Ivan, psiholog – psihoterapeut, sunt specialistul care te ajuta sa treci peste traumele trecutului, peste frici, dependente, dupa cum iti sunt aproape pentru a dezvolta o relatie mai buna cu partenerul tau, cu semenii in general, dar mai ales cu tine.  

 

Eu, Aida Ivan, coach, te ghidez sa iti atingi obiective personale si profesionale.

 

Cand vei fi pregatit, scrie-mi la contact @ aidaivan.ro.