Proprietatile terapeutice ale propolisului

Propolisul a declansat o adevarata dezbatere in ultimii ani. Unii oameni sustin ca el face minuni dar altii cred ca e o alta inselatorie a medicinei. Problema este informatia. Cantitatea de informatii despre propolis a fost atat de insuficienta incat unii se intreabau daca merita banii. De-a lungul anilor, desi oamenii au observat beneficiile propolisului, studii recente au inceput sa confirme proprietatile acestui produs.
Propolisul este o substanta cleioasa, puternic aromata, de diferite culori. Are rolul de a apara viata coloniei sub raport fizic, chimic si biologic. Este folosit împotriva daunatorilor: microbi, mucegaiuri, fungi sau insecte si animale mici (soareci de ex.), care sunt omorâte de catre albine si apoi mumificate într-un învelis de propolis. Aceasta este o lista a proprietatilor si a beneficiilor care au fost descoperite in urma studiilor:
·antiinflamator – s-a descoperit ca propolisul este un bun antiinflamator. El este eficient in tratamentul ranilor si al bubelor.
·antibacterian – proprietatile antibacteriene ale propolisului sunt benefice pentru lupta impotriva bacteriilor din gura. Este adjuvant in tratamentul problemelor dentare. Doctorii chiar utilizeaza solutie de propolis in operatiile dentare. De asemenea, efectul antiinflamator si antibacterian ajuta la tratarea infectiilor tractului respirator.
·antiviral – propolisul este de mare ajutor impotriva focarelor virale
·folosit ca adjuvant in problemele hormonale si de infertilitate – propolisul ajuta femeile sa lupte impotriva durerilor menstruale, problemelor homonale si chiar problemele infertilitatii
·folosit ca medicatie pentru acnee
·antibiotic eficient – un studiu efectuat in Australia a aratat ca propolisul multiplica efectul antibioticelor de 100 ori. Acest studiu a deschis drumul altor studii pentru a se verifica probabilitatea de a combina propolisul cu antibiotice. Aceasta va duce in viitorul apropiat la reducerea dozelor de antibiotic folosite pentru tratarea diferitelor afectiuni.
·Intareste sistemul imunitar – profesorul S. Scheller, seful Institutului de Microbiologie din Polonia a descoperit ca propolisul poate stimula sistemul imunitar. El ajuta la dezvoltarea anticorpilor ce ne fac organismul sa fie rezistent la boli si ne stimuleaza corpul sa elibereze substante ce ne protejeaza de deteriorarea celulara. De asemenea, el a ajuns la concluzia ca propolisul imbunatateste performantele intelectuale si sexuale.
·trateaza arsurile
·posibil medicament pentru cancer – un studiu efectuat pe soareci si sobolani a aratat ca propolisul previne cancerul de colon si lupta impotriva cancerului ovarian.
·ajuta in cazul problemelor cu colonul –mai ales boala lui Chron. In iunie 2001, Dr Ralph Golan a publicat un articol in care a specificat ca propolisul a dat rezultate in tratarea colitei ulceroase.
·protejeaza ficatul impotriva alcoolului
Dincolo de beneficiile medicale, proplisul are si beneficii nutritionale. Doctorii si nutritionistii au ajuns la concluzia ca propolisul contine foarte multe proteine, vitamine, minerale si aminoacizi. Propolisul poate fi gasit sub diferite forme, lichid sau pastile, ce pot fi ingerate fara probleme. În tara noastra, propolisul se comercializeaza sub forma bruta, în piete sau în magazinele specializate.
Desi are multe beneficii, este posibil sa apara si reactii alergice la produsele din propolis. De aceea, e important ca inainte de folosinta lui sa afle daca sunt alergici la intepaturile de albine sau la alte produse ale albinelor.