Proiectul Alice in Tara Minunilor debuteaza

Luni, 17 iunie, ora 12.00, ȋn sala de spectacole a Școlii Generale nr. 174 (Str. Roșia Montană, nr. 41, sector 6), va avea loc evenimentul de lansare a proiectului „Alice ȋn Țara Minunilor”. Evenimentul va consta ȋntr-un spectacol conceput special pentru tineri și conferința dedicată tuturor celor interesați de fenomenul teatrului pentru tineri.

Proiectul se adresează unei categorii de vârstă defavorizate de oferta culturală: tinerii din gimnaziu (9 – 14 ani), pentru care legătura cu teatrul se oprește brusc, după spectacolele pentru vârste mici. De aceea, ȋntr-o maniera mai puțin formală, ”Alice ȋn Țara Minunilor” propune activități extra școlare culturale, care să ȋi aducă pe tineri din nou, mai aproape de teatru. Tinerii sunt ȋncurajați să participe activ la actul artistic, iar instituțiilor teatrale li se oferă posibilitatea de a ȋși lărgi oferta culturală, incluzând și acest segment de vârstă.

Ȋn prima etapă, tinerii vor lua parte la un spectacol de teatru cu final deschis, construit pornind de la dramatizarea textului „Alice ȋn Țara Minunilor”, dar conținând și referiri la alte texte potrivite vârstei lor. A doua etapă cuprinde atelierele pe care le vor susține specialiști din domenii conexe: actori, psihoterapeuți și teatrologi, care ȋi vor ȋndemna pe tinerii participanți să exploreze toate zonele de interes ale vârstei. De asemenea, se vor propune modalități de exprimare artistică, se vor realiza scenarii care vor fi finalizate prin scurte spectacole de teatru ȋmpreuna cu specialiști ai scenei.
Finalitatea atelierelor va consta ȋn organizarea unui concurs ȋntre grupurile de elevi, cu tematica elaborării unui scenariu pentru o piesă de teatru, care să fie preluată ȋn repertoriul unui teatru profesionist. Pentru asigurarea unei selecții pe bază de criterii strict profesionale, din juriu vor face parte chiar reprezentanții teatrelor interesate ȋn proiect.

“Alice ȋn Țara Minunilor” este un proiect al Fundației C.M.Imago, finanțat de AFCN și realizat cu sprijinul partenerilor: școala generală nr. 117, școala generală nr. 59, școala generală nr. 156, școala generală nr. 174, Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană și Teatrul Masca.