Proiectul Alice ȋn Țara Minunilor a luat sfârşit

29 septembrie 2013

“Alice ȋn Țara Minunilor” este un proiect al Fundației C.M.Imago, finanțat de AFCN și realizat cu sprijinul partenerilor: școala generală nr. 117, școala generală nr. 59, școala generală nr. 156, școala generală nr. 174, Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană și Teatrul Masca. Partener media: Calendar Evenimente.

Proiectul „Alice în Ţara Minunilor” s-a desfăşurat pe parcursul a aproximativ cinci luni, propunând noi maniere de integrare a tinerilor de vârstă gimnazială în lumea teatrală, prin activităţi extra şcolare culturale. Tinerii au fost încurajaţi să îşi descopere veleităţile creatoare şi să participe direct la actul artistic cu propriile idei şi aptitudini, sub îndrumarea unor profesionişti ai scenei.
Proiectul a fost lansat pe data de 17 iunie a.c., în sala de spectacole a Şcolii Generale nr. 174 din capitală, printr-o conferinţă despre importanţa teatrului pentru tineri, susţinută de iniţiatoarea proiectului, Ana Maria Ioniţă, actor şi PR al Teatrului Masca; Constantin Brehnescu, regizor la Teatrul „Luceafărul” din Iași, şi Simona Burduja, psihoterapeut. Evenimentul de lansare a constat de asemenea într-un spectacol conceput special pentru tineri, inspirat de celebrul text „Alice în Ţara Minunilor” de Lewis Carroll. Spectacolul, conținând referiri şi la alte texte potrivite vârstei, a fost conceput cu final deschis, pornind astfel un dialog interactiv între tinerii din public şi actori. La final, copiii au primit chestionare pentru a se putea stabili un profil al acestora ȋn raport cu teatrul și felul ȋn care aceștia se poziționează când vine vorba despre artele spectacolului și literatura pentru tineri. Chestionarele au fost concepute astfel încât, în funcţie de răpunsuri, fiecare în parte să poata sta la baza unui scenariu propriu. La acest eveniment au participat aproximativ 300 de elevi de gimnaziu din școlile partenere, ȋnsoțitți de profesori.
A doua etapă a proiectului s-a desfăşurat în luna septembrie, după vacanţa de vară, la sediul Şcolii Nr. 59, Scolii Nr. 174, si la Teatrul Masca, când scenariile copiilor au fost puse cap la cap în cadrul atelierelor creative susţinute de actorii implicaţi în proiect, precum şi de specialişti din domenii conexe: teatrologi, psihoterapeuţi. Finalitatea atelierelor a constat în realizarea unui moment teatral susţinut de copii şi de actori împreună. Mai bine de 100 de copii au fost implicaţi activ în cadrul acestor ateliere.
Prin acest proiect se doreşte realizarea unei cercetări culturale, o dezvoltare a orizontului din domeniul teatral pe un public țintă (extrem de creativ) care n-a fost ȋnsă suficient exploatat de lumea teatrală, până ȋn această clipă.
Proiectul va continua, prin încercarea de a susține și a păstra creaţiile acestor tineri ȋn repertoriu unui teatru profesionist.

Pentru mai multe detalii: Ana Maria Ioniţă, coordonator proiect – 0723.010.783, [email protected]

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram