Procesul penal si rolul avocatului profesionist

avocat drept penal sibiu avmconsult.ro

Motivele pentru care colaborarea cu un avocat in drept penal constituie o necesitate in procesele diverse penale sunt numeroase. Pentru a intelege de ce este necesar ajutorul unui astfel de avocat, inainte de toate trebuie inteles rolul acestuia, statutul sau.

AVM Consult vine inaintea celor care se confrunta cu diverse situatii de natura penala cu ajutorul necesar pentru a gasi solutii optime, deci o rezolvare in avantajul clientilor sai. Specialistii ofera cateva explicatii privind rolul avocatului penal in procesele de aceeasi natura.

Rolul avocatului in cadrul procesului penal

Specialistii AVM Consult sunt independenti, in sensul ca se supun doar legii, dar si codului deontologic, respectiv statutului profesiei.

Rolul unui avocat drept penal Sibiu, precum sunt specialistii AVM Consult este de a promova si totodata de a apara drepturile celor ce le solicita ajutorul, precum si interesele lor legitime si libertatile. Cum isi exercita specialistul profesia? Ei bine, acesta nu doar asista persoanele fizice, respectiv juridice in fata instantelor judecatoresti, dar totodata le reprezinta.

Acelasi rol il indeplinesc si in fata altor organe de jurisdictie, de asemenea a organelor de urmarire penala, a institutiilor publice, a autoritarilor publice, dar si a persoanelor diverse, fie fizice sau juridice. De altfel, obligatia tuturor celor mentionati este de a permite si totodata de a asigura avocatului specialist sa isi desfasoare activitatea in mod nestingherit, desigur in raport cu conditiile impuse de lege.

In cadrul procesului penal, avocatul este participant, potrivit cu art. 29 C.p.p., rolul acestuia fiind determinat si totodata determinant. Isi intra in atributii incepand cu urmarirea penala – aceasta constituind prima din intregul proces penal. Acesta are drept la timp pentru a pregati apararea, asigurat de organele judiciare pe tot parcursul procesului penal.

De asemenea dreptul avocatului penal este de a consulta dosarul cauzei. Acest fapt este valabil indiferent de stadiul in care a ajuns procesul penal, fapt prevazut in Art. 94, C.p.p. Mai multe informatii in aceasta privinta pot furniza celor interesati specialistii AVM Consult.

In calitate de avocat al unei persoane vatamate, asemenea ca in cazul celui unui inculpat ori a unui suspect, specialistul are dpretul de a solicita, in cursul urmaririi penale, o instiintare privind data si ora efectuarii actului de urmarire penala, respectiv a audierii sustinute de judecatorul de libertati si drepturi.

Este obligatorie acordarea de asistenta juridica de catre avocat celui care este inculpat, potrivit art. 204 C.p.p., aceasta constand in calea de atac impotriva incheierilor care se dispun asupra masurilor de preventie stabilite in timpul urmaririi penale.

Atunci cand un suspect, respectiv un inculpat este retinut, acesta dispune de dreptul de a comunica cu avocatul sau in mod direct si sa i se asigure conditii care sa ii respecte dreptul la confidentialitate.

Indiferent de situatie, procedura camerei preliminare cu rolul de a solutiona cai de atac, cel inculpat sau suspect va fi neaparat asistat de un reprezentant legal. Acelasi lucru este valabil si in cazul luarii masurii cotrolului judiciar, fie de judecatorul de camera preliminara, fie de instanta de judecata.