PRIETENII DELFINILOR

Încă din secolul al IV–lea î.Hr., Aristotel a observat şi a menţionat, în scrierile sale, diferenţele evidente dintre delfini şi peşti. Plutarch, în cartea sa “Despre inteligenţa animalelor”, povesteşte cum fiul lui, Telemachos, a căzut peste bordul unei nave. Iniţial s-a crezut că s-a înecat, însă el a fost adus teafăr la ţărm de către un delfin. După această întâmplare, Ulise a pus să i se graveze pe inel şi pe blazonul familiei un delfin, alăturându-l zeilor care îi protejau casa.
Cu ajutorul undelor sonore pe care le emit, delfinii se pot deplasa, vâna şi comunica între ei. În astfel de condiţii, vederea nu le este de foarte mare ajutor. Iată unul dintre motivele pentru care delfinii trăiesc, într-o adevărată lume a sunetelor. Delfinii folosesc ecolocaţia pentru deplasare şi orientare. Uneori apar defecţiuni ale sistemului de ecolocaţie, ceea ce duce la migraţii dezorientate şi chiar eşuări. Dar, cea mai mare problemă, una dintre principalele cauze ale eşuării delfinilor, o constituie prinderea accidentală în plasele pescarilor.
De la începutul anului 2013 până acum, s-a înregistrat un număr de 60 de exemplare eșuate. De aceea, anul trecut, Mare Nostrum a implementat un proiect pilot de amplasare a dispozitivelor acustice (ADD-uri) pe plasele pescăreşti, care au rolul de a avertiza şi îndepărta delfinii de pericol. Acestea sunt fabricate în Anglia şi sunt folosite pe plan internaţional încă din anul 1971. La cele 75 de dispozitive, deja existente, s-au adăugat alte 24 achiziționate, recent, cu ajutorul participanților la Campania noastră, ADOPTĂ UN DELFIN, în care s-au strâns 19 000 lei pentru cei 185 de delfini “înfiați” de prietenii Mare Nostrum. Din acești bani, dar și cu sprijinul finanțatorilor noștri: DB SCHENKER, PETROM și DP WORLD, am efectuat monitorizari terestre și pe mare, sesiuni de informare și conștientizare și am distribuit mii de pliante.
Numai împreună putem să protejăm delfinii din Marea Neagră și vă mulțumim că sunteți alături de noi!
Cecilia Pătrăhău
Responsabil PR/Fundraising
ONG Mare Nostrum
E-mail: cecilia_patrahau@yahoo.com