Premii de 5 500 lei pentru scarile de bloc care au colectat selectiv in Calarasi

20 martie 2014

„Calarasi – ECOmunitatea ta” este un proiect pilot de colectare selectiva a deseurilor din municipiului Calarasi, derulat in perioada noiembrie 2013 – noiembrie 2014. Pentru atingerea obiectivelor proiectului - cresterea gradului de constientizare a cetatenilor cu privire la necesitatea reciclarii deseurilor si oferirea unor instrumente ajutatoare in vederea cresterii cantitatii de deseuri colectate selectiv – sunt utilizate doua mijloace: implementarea unui nou sistem de colectare selectiva direct din scara de bloc si crearea si distribuirea materialului de informare Harta Reciclarii Calarasi, in format tiparit si online.
„Calarasi – ECOmunitatea ta” este organizat de ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila, in parteneriat cu Primaria Municipiului Calarasi si Urban SA. Este un proiect castigator in competitia de proiecte, Idei din Tara lui Andrei. Un proiect de responsabilitate sociala Petrom.
Sistemul pilot de colectare selectiva este implementat in 18 scari de bloc alese cu sprijinul Primariei Municipiului Calarasi. Recipiente de colectare a hartiei, plasticului si metalului au fost amplasate in scari in luna decembrie 2013, alaturi de afise cu regulile unei colectari selective corecte. Responsabilul fiecarei scari de bloc ales de locatari se ocupa cu mentinerea legaturii atat cu reprezentantii proiectului, cat si cu firma de salubritate Urban SA, care ridica deseurile. In cazul scarilor cu spatiu de depozitare, responsabilul se ocupa si cu stocarea temporara a acestora in boxe si uscatorii.
Pentru a incuraja colectarea selectiva prin sistemul pilot, in luna decembrie 2013 s-a dat startul unui concurs: scarile care in 3 luni strang cele mai mari cantitati de deseuri, primesc 4 premii in valoare totala de 5.500 lei pentru dotarea blocului (de exemplu: montarea de senzori pentru lumina si becuri economice, infrumusetarea gradinii blocului si montarea de banci). Cele 4 scari de bloc castigatoare au fost premiate in cadrul unei festivitati tinute in data de 19 martie 2014, in Sala de Conferinte a Primariei Calarasi. Primele trei pozitii in concurs au fost ocupate de: Bloc I39, scara 6 cu 378,5 kg deseuri, Bloc 9 ANL cu 356,5 kg deseuri si Bloc I10, scara 2 cu 346 kg deseuri. A fost oferita si o mentiune Blocului A26, scara 1, pentru colectarea a 230,5 kg deseuri. In total, pe perioada concursului, cele 18 scari din proiect au colectat 2152,5 kg deseuri pentru reciclare. Din total, 1450,5 kg reprezinta hartia, ceea ce inseamna ca 21 de arbori maturi au fost salvati de la taiere.
„Rezultatele proiectului pilot in aceste 3 luni si entuziasmul scarilor de bloc implicate sunt imbucuratoare. Reprezentantii proiectului vor monitoriza in continuare modul de functionare al sistemului pilot de colectare selectiva pana in luna noiembrie a anului 2014. Avand in vedere ca in Calarasi au mai existat incercari de a colecta selectiv deseurile cu ajutorul unor pubele stradale, care au fost in final retrase, speram ca acest sistem de colectare selectiva a hartiei, plasticului si metalului direct din scara de bloc sa aiba succes si sa devina un exemplu de buna practica care merita sa fie preluat si de alte blocuri din municipiul Calarasi. In acelasi timp, Harta Reciclarii Calarasi este in continuare la dispozitia tuturor calarasenilor care vor sa afle unde pot fi lasate diferitele tipuri de deseuri reciclabile”, a declarat Adina Gorneanu, coordonatorul proiectului „Calarasi – ECOmunitatea ta”.
Harta Reciclarii este un un instrument util pentru identificarea centrelor specializate in colectarea reciclabilelor si a magazinelor prevazute cu recipiente de colectare selectiva a diverselor tipuri de deseuri reciclabile. Implementata in ultimii 2 ani pentru orasele Bucuresti, Ploiesti, Brasov, prin intermediul proiectului „Calarasi – ECOmunitatea ta” Harta Reciclarii exista si pentru municipiul Calarasi. Pe Harta Reciclarii Calarasi se pot gasi depozitele de colectare si magazinele cu cosuri speciale de colectare selectiva, pentru mai multe tipuri de reciclabile: hartie si carton, plastic, metale feroase si neferoase, doze de aluminiu, deseuri electrice, electronice si electrocasnice, becuri, baterii, telefoane si ulei auto. De asemenea, ea cuprinde informatii despre cum se colecteaza corect si statistici care explica de ce este nevoie sa colectam selectiv. Odata cu demararea sistemului pilot de colectare din scarile de bloc, au fost distribuite 900 de astfel de harti, tiparite pe hartie reciclata. Harta Reciclarii Calarasi poate fi consultata si online.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram