fbpx

Preambul pentru licitatia AraArt numarul 27: reintalnirea a doua jumatati dintr o lucrare semnata de Nicolae Tonitza

Galeria de Arta si Casa de Licitatie AraArt organizeaza miercuri, 9 decembrie 2015, o licitatie cu lucrari de arta plastica si decorativa, printre care se numara o opera rara semnata de Nicolae Tonitza, o lucrare cu o poveste incredibila, care a fost readusa la viata de specialistii AraArt.

“O intamplare fericita a facut ca, dupa multe decenii, doua jumatati ce alcatuiesc impreuna o traire si un sentiment tonitzian, sa se fi reintalnit. Lucrarea vandalizata, a fost impartita in doua piese, care au urmat destine diferite de la inadmisibila lor separare, dar care s-au pastrat intr-o stare de conservare buna. Un miracol! Bucuria de a readuce impreuna cele doua fragmente ale lucrarii este nemasurata si poate cel mai mare cadou pe care munca noastra de cercetare ni-l poate oferi.”, a declarat Prof. Dr. Ariadna Zeck, istoric de arta si expert evaluator AraArt.

Lucrarea “Zapada pe acoperisuri”, compozitie de iarna in ulei pe carton semnata dreapta sus, cu brun – TONITZA si evaluata de expertii AraArt la suma de 6500 euro, si-a gasit jumatatea pierduta, “Iarna pe ulita”, evaluata la suma de 3500 euro. Astfel, in Licitatia AraArt numarul 27, cele doua lucrari vor putea fi adjudecate de noi proprietari sau chiar de un singur proprietar, care, daca va dori, va putea beneficia de expertiza AraArt pentru montarea celor doua piese intr-un intreg.

Cercetarile multiple de ordin tehnic, istoric si stiinfic vor putea avea ca rezultat transformarea celor doua parti ce alcatuiesc lucrarea intr-o opera rara si de mare importanta pentru intreaga creatie a lui Nicolae Tonitza. Specialistii AraArt garanteaza ca procesul de recuperare al picturii tonitziene se va derula fara a lasa urme ale interventiei lor. Mai jos puteti observa o simulare cu lucrarea finala, asa cum ar putea arata ea dupa reconditionarea la cererea noului proprietar.

Expozitia care anticipeaza Licitatia este deschisa colectionarilor si iubitorilor de arta la Casa Capsa in perioada 8-9 decembrie, intre orele 11 si 19.
Celalalte lucrari si detaliile tehnice vor fi disponibile in curand pe site-ul Galeriei de Arta si Casei de Licitatii AraArt.

***
Casa de licitatii AraArt s-a deschis in septembrie 2010, avand insa activitate de galerie inca din anul 2005. Galeria s-a remarcat in activitati de ambientare a diferitelor spatii cu lucrari de autor, prin participarea la proiecte ample precum “Cyber Museum”, alaturi de institutii culturale si educationale de referinta din Romania (Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Institutul de Istoria Artei, I.N.O.E. etc.). In plus, ofera consultanta de specialitate asupra starii de conservare si furnizeaza solutii de panotare corecta a lucrarilor din importante colectii private.