fbpx

Piesa in doua acte la AraArt: un nou tablou sectionat in licitatie

Miercuri, 2 martie 2016, Galeria de Arta si Casa de Licitatie AraArt organizeaza la Casa Capsa o licitatie cu lucrari de arta plastica si decorativa, printre care se numara nume importante ale picturii romanesti: Nicolae N. Tonitza, Stefan Luchian, Ion Andreescu, Jean Alexandru Steriadi, Iosif Iser. Pe langa acestea, licitatia AraArt va include doua lucrari ale unui autor contemporan care s-a stins din viata anul trecut: Valeriu Pantazi, poet, scriitor si pictor roman. Ambele tablouri sunt expresii picturale ale frumusetii inconfundabilului Balcic, un loc ce a inspirat de-a lungul timpului numeroase opere artistice.

Dintre acestea, lucrarea “Balcicul sub zapada” merita o atentie deosebita fiindca este compusa din doua fragmente taiate, ambele semnate Pantazi. Pictura in cauza, un ulei pe carton evaluat la pretul de pornire de 750 euro, aminteste de povestea reintalnirii miraculoase a celor doua lucrari tonitziene “Iarna pe ulita” si “Zapada pe acoperisuri”, incluse anul trecut in licitatia AraArt numarul 27.

“Din punctul meu de vedere, exista doua situatii pentru care s-a ajuns aici: fie un negustor a taiat lucrarea dintr-un deficit de cunostinte sau… mai grav, un deficit de constiinta, fie insusi Pantazi a fost de acord cu injumatatirea lucrarii sale la un anumit moment, din ratiuni financiare cel mai probabil. Spun asta dat fiind ca in albumul «Artisti romani contemporani», aparut in 2015, deci pregatit cel mai probabil in timp ce pictorul era inca in viata, lucrarea este prezentata sub aceasta forma injumatatita cu mentiunea «colectia artistului».

De altfel, cazuistica tablourilor taiate poate fi confirmata si de alti experti din lumea artei, unii dintrei ei chiar coordonatori ai volumului amintit mai sus, chiar daca uneori, atunci cand interesele o dicteaza, omit sa aminteasca despre astfel de situatii si sa traga un semnal de alarma pentru neglijenta, nepasarea si poate chiar oportunismul negustoresc pe care aceste sectionari ale operelor de arta il denota. ” a declarat Prof. Dr. Ariadna Zeck, istoric de arta si expert evaluator AraArt.

Celalalte lucrari si detaliile tehnice sunt disponibile pe site-ul Galeriei de Arta si Casei de Licitatii AraArt.

***
Casa de licitatii AraArt s-a deschis in septembrie 2010, avand insa activitate de galerie inca din anul 2005. Galeria s-a remarcat in activitati de ambientare a diferitelor spatii cu lucrari de autor, prin participarea la proiecte ample precum “Cyber Museum”, alaturi de institutii culturale si educationale de referinta din Romania (Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Institutul de Istoria Artei, I.N.O.E. etc.). In plus, ofera consultanta de specialitate asupra starii de conservare si furnizeaza solutii de panotare corecta a lucrarilor din importante colectii private.