Piata joburilor de actualitate

joburi

La ora actuala, Romania inregistreaza deficit de personal la mai toate sectoarele sale de activitate. Ducem lipsa de tineri care sa devina muncitori pentru ca o mare parte dintre acestia au plecat peste hotare. O alta mare parte nu isi mai doresc munca grea, in ateliere spre exemplu. Astfel, unele joburi ajung sa fie mai bine platite ca oricand, prin tendinta fortei de munca.

Desigur ca unele joburi au o stabilitate prin insasi contributia adusa societatii. Spre exemplu sectorul IT este foarte ravnit din punct de vedere al optiunilor pe care le ofera si al salariilor ce se pot obtine din domeniu. Asa se si explica cum aproximativ 20% dintre romani isi doresc sa activeze in acest sector. Pe pozitiile imediat urmatoare sunt industria alimentara si cea farmaceutica, de asemenea foarte bine cotate. La polul opus se situeaza agricultura si domeniul constructiilor.

Spre ce sectoare se indreapta tinerele generatii

Sectorul IT este destul de vast. Exista mai multe specializari ce aduc atat sansa de dezvoltare, posibilitatea de a dezvolta o cariera, cat si remuneratie buna. Pentru ca tot mai multi tineri sunt atrasi de ideea de a deveni programatori sau specialisti in IT, anumite cursuri testare software, de web developer sunt la mare cautare. Ba chiar mai mult decat atat, acestea sunt si mai accesibile, intrucat pot fi urmate si online.

Desigur ca alegerea unui astfel de curs echivaleaza cu unul realizat in stil clasic, cu prezenta la ore. Dispun de acreditare si se muleaza dupa tendintele actuale astfel ca sunt mai usor ca oricand de a fi urmate. Ca un mare plus pentru cei care opteaza pentru cursuri de acest gen se pare ca indrumatorii sunt si exemple de oameni cu reusita, din domeniu. Deci castigul este dublu: atat al teoriei, cat si al modului practic in care unii au ajuns acolo unde si-au dorit, dupa ce si-au conturat un background de cunostinte.

Sectorul medical – nu trebuie sa se rezume la a deveni medic sau asistent, ci si posibilitatea de a se indrepta spre psihiatrie sau psihologie. Se pare ca impactul anilor curenti asupra oamenilor este unul tot mai mare si in mare parte unul negativ: oamenii sunt tot mai stresati, intampina dificultati de a gestiona stari si resurse. Asadar psihologii au inceput sa fie tot mai cautati.

Pentru o astfel de meserie este insa necesara o facultate de specialitate. Cei interesati de astfel de domenii se indreapta inca din anii de absolvire de liceu spre aceasta preferinta. Sanse de viitor? Desigur, intrucat deschiderea unui cabinet privat este o modalitate excelenta de a pune in valoare cunostintele. In orice caz, atat pentru copii cat si pentru adulti cu probleme se recomanda terapii indelungate.

Arhitectura – si de aceasta data se va necesita o facultate pe aceasta nisa. Exista un drum lung pana cand arhitectul are drept de semnatura si poate proiecta, insa remuneratia ulterioara merita. Implica viziune, talent artistic, cat si exactitate matematica.

Arhitectul trebuie sa supervizeze si executia lucrarilor; cum piata constructiilor inca este in dezvoltare in Romania, deci este de unde inflori, domeniul arhitecturii ar putea sa prinda si mai mult contur.

Avocatura – unii ar spune ca este o meserie fluctuanta. Avocatul depinde de cazurile pe care le preia si de solutionarea lor in orice fel ar fi verdictul. Doar ca sa nu uitam ca procedurile, fie ca este vorba de instanta, de reprezentare in orice fel, de mediere, se pot realiza numai printr-un avocat. De ei vom avea mereu nevoie astfel ca traiectoria unei astfel de meserii este una vazuta bine.

Va dura pana la dreptul de practica, insa meritul exista in viitor.

Aviatie – sa fii pilot este o meserie ce implica curaj si nu numai. Plata unui salariu in acest domeniu este una bine cotata in comparatie cu alte meserii, datorita riscului de munca. Trebuie insa sa fie aventurieri si dornici de calatorii cei care isi indreapta atentia spre un astfel de domeniu; asta pentru ca in mare parte orele de munca inseamna deplasari si la mare distanta de casa.

Daca ar fi sa facem o raportare la meseriile ce nu sunt atat de populare, insa necesare si la mare cautare, am putea spune ca tinerii din generatiile actuale ar trebui sa se indrepte spre meseria de sommelier, grefier, controlor de trafic aerian, alpinist sau sudor si mecanic.