Peste 7 milioane de lei investiția într un sistem informatic integrat dedicat sectorului medical în județul Harghita

21 iulie 2015

Proiectul „E-sănătate, servicii medicale de calitate - sistem informatic medical la nivelul județului Harghita” a fost înscris pentru finanțare, în 2011, în Axa Prioritară III – Tehnologia Informației și Comunicațiilor pentru sectoarele privat și public, Domeniul Major de Intervenție 2 „Dezvoltarea și Creșterea Eficienței Serviciilor Publice Electronice”, Operațiunea 4 local – „Susținerea implementării de soluții de e-sănătate și asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar”.
Beneficiarul proiectului a fost Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

Prin implementarea acestui proiect, cadrele medicale din Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, Spitalul Municipal Gheorgheni, Spitalul Municipal Topliţa şi Spitalul de Psihiatrie Tulgheş au acces rapid, printr-un simplu click, la datele pacienţilor transferaţi de la un spital la altul.

Potrivit reprezentanților companiilor IT care au realizat sistemul informatic, respectiv Info World şi C&D Industries, sistemul permite, pe lângă accesul la datele pacienților, fluidizarea fluxurilor specifice de lucru, deopotrivă pentru personalul medical, asistenți și farmaciști, cât și pentru cel administrativ, ce vizează salarizarea, contabilitatea, precum și alte activități. Fluidizarea fluxurilor este posibilă prin accesul și vizualizarea datelor în timp real, inclusiv pe dispozitive mobile. Astfel se pot urmări indicatori specifici medicali, indicatori operaționali și date financiare.

Printre costurile implicate în realizarea sistemului informatic, se numără cele alocate pentru achiziționarea a 6 servere IBM de ultimă generație, a unui storage, un tape library, 18 switch-uri CISCO și 16 routere CISCO ultramoderne, 98 de stații de lucru, cât și software aplicativ, ce utilizează tehnologii noi, produs de Info World.

Acestor cheltuieli li se mai adaugă licențele livrate pentru programele necesare, toate serviciile asociate, incluse pe perioada derulării contractului, cât și serviciile de garanției pe o durată de 5 ani.

Pe lângă beneficiul adus managementului medical modern, din punct de vedere economic, un mare beneficiu al proiectului este rezolvarea problemelor de tip organizațional.

Tehnologia „Cloud Computing, Software as a Service” permite unităților participante în proiect reducerea substanțială a cheltuielilor cu infrastructura informatică, prin concentrare într-un singur loc. În cadrul acestui proiect, toate informațiile sunt strânse la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc. Nivelul tehnologic al echipamentelor permite utilizarea acestora fără alte cheltuieli, pe toată durata proiectului.

Pentru că acest concept informatic prevede concentrarea echipamentelor de tip server într-o locație centrală, se elimină astfel achizițiile de sisteme de calcul complexe, precum serverele și dispozitivele de stocare, necesare în susținerea propriilor aplicații informatice.

Pe termen lung, prin intermediul proiectului „E-sănătate, servicii medicale de calitate - sistem informatic medical la nivelul județului Harghita” se dorește eficientizarea managementul sistemului de sănătate, datorită accesului rapid la datele unităților sanitare, putându-se vedea atât situația curentă cât și situația precendentă a acestora.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram