fbpx

Peste 130 de participanti au discutat despre rolul statului in promovarea responsabilitatii sociale

Vineri, 28 septembrie, la hotel Howard Johnson Bucuresti, a avut loc conferinta „Rolul statului in promovarea responsabilitatii sociale” organizata de catre Federatia Junior Chamber International Romania in cadrul proiectului „Actionam responsabil! – Reteaua sociala RSC”.

Pornind de la Strategia nationala de promovare a responsabilitatii sociale elaborata si coordonata de catre Secretariatul General al Guvernului, conferinta a avut ca obiectiv realizarea unei diagnoze a starii de fapt in ceea ce priveste dezvoltarea programelor de CSR in Romania si explorarea, impreuna cu reprezentanti ai actorilor cheie in domeniu (institutii ale administratiei publice, parteneri sociali, companii si ONG-uri), a solutiilor oferite de strategia de CSR precum si generarea de noi idei si initiative care pot contribui la imbunatatirea acesteia.
In deschiderea conferintei au luat cuvantul reprezentanti ai autoritatilor publice implicate in procesul decizional cu privire la domeniul responsabilitatii sociale: domnul Victor Iliescu, Consilier Directia Generala Invatamant Superior, MECTS, doamna Mihaela Toader, Director Directia Politici Publice, Secretariatul General al Guvernului si doamna Elena Dobre, Director Adjunct, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Mesajul comun al acestora a fost ca autoritatile publice pe care le reprezinta sunt deschise la dialog in vederea identificarii, impreuna cu mediul privat si societatea civila, a aspectelor ce pot fi imbunatatite, astfel incat strategia nationala de promovare a responsabilitatii sociale sa devina un instrument util pentru implementarea initiativelor de responsabilitate sociala. Mai mult decat atat, a fost adresata o invitatie deschisa sociatatii civile de a se alatura demersului initiat de catre SGG, prin implicarea in crearea unor instrumente concrete de implementare, monitorizare si evaluare a strategiei.

Printre temele de dezbatere aflate pe agenda conferintei amintim: rolul statului ca motor in demersul de promovare a responsabilitatii sociale, identificarea domeniilor prioritare in care este necesara o interventie din partea statului, reglementari specifice in domeniul responsabilitatii sociale si limitele pe care le au sau ar trebui sa le aiba acestea, cine si ce raporteaza in acest domeniu, viitorul responsabilitatii sociale in Romania si la nivel international.

Ca urmare a conferintei, initiatorii acestui demers vor sintetiza ideile formulate intr-un material care va sta la baza unei serii de mese rotunde, in cadrul carora vor fi aprofundate ideile si subiectele cele mai importante, in vederea configurarii, alaturi de cat mai multi dintre membrii Retelei „Actionam Responsabil!”, a unui program de initiative de advocacy pentru imbunatatirea cadrului legal si pentru o mai buna utilizare a resurselor in ceea ce priveste promovarea responsabilitatii sociale.
„Consideram ca cele mai importante idei care s-au desprins in cadrul dezbaterii in vederea stabilirii unor directii concrete de actiune, sunt cele legate de domeniul achizitiilor publice, de impunerea unor standarde de responsabilitate sociala in companiile de stat, posibilitatea reglementarii unor cerinte de raportare a responsabilitatii sociale, facilitati fiscale si stimulente pentru organizatiile responsabile. Acceptul autoritatilor publice reprezentate in cadrul dezbaterii de a dialoga deschis pe aceste teme inseamna o consimtire a faptului ca strategia nationala de promovare a responsabilitatii sociale este una perfectibila, si mai mult decat atat, ca exista un interes comun la nivelul autoritatilor statului, sectorului public si a celui privat de a pune aceste teme pe agenda publica.” (Rodica Lupu, manager „Actionam responsabil! – Reteaua Sociala RSC”).

Din panelul de dezbatere au facut parte, pe langa reprezentanti ai autoritatilor publice, specialisti de CSR, autori de carti si articole pe aceasta tema, reprezentani ai companiilor si ONG-urilor cu activitate remarcabila in domeniu: Despina Andrei (UNICEF), Paula Apreutesei (Institutul pentru Studii de Responsabilitate Sociala), Camelia Bulat (Academia de Advocacy), Andrei Churican (DENKSTATT Romania), Cristina Damian (United Way Romania), Dragos Dehelean (Responsabilitatesociala.ro), Geta Diaconu (KPMG), Cristian Ducu (Centre For Advanced Research In Management And Applied Ethics), Adina Ionescu (MOL Romania), Mircea Mocanu (UNDP Romania), Dragos Negoita (Secretariatul General al Guvernului), Luminita Oprea (Saga Business & Community), Alina Petric (UNDP Romania), Adriana Popp (Ministerul Culturii si Patrimoniului National), Laura Sgarcitu (Coca Cola Hellenic Romania), Marian Stas (Fundatia Liderii Mileniului Trei), Mircea Toma ( ActiveWatch – Agentia de monitorizare a presei).

Despre proiectul „Actionam responsabil! – Reteaua sociala RSC”
Cofinantat prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, proiectul „Actionam responsabil! – Reteaua Sociala RSC” este destinat promovarii dialogului social si solutionarii provocarilor cu care diferite organizatii se confrunta in implementarea initiativelor de responsabilitate sociala. Pana in prezent, echipa a creat deja o retea de peste 250 de membri din cele 8 regiuni de dezvoltare, acestia comunicand in permanenta informatii, stiri si rapoarte de RSC prin intermediul portalului www.actionamresponsabil.ro.

Pana in prezent, in cadrul proiectului au avut loc 7 conferinte regionale, 3 conferinte nationale si o conferinta internationala, 16 workshop-uri si 4 mese rotunde acestea reunind peste 1000 de participanti, reprezentanti din corporatii, IMM-uri, patronate, asociatii si diverse organizatii ale societatii civile. Cele 8 centre regionale asigura in mod constant asistenta directa organizatiilor si persoanelor interesate, la sediile din orasele: Bucuresti, Iasi, Constanta, Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu, Craiova, Ploiesti.

Pentru informatii suplimentare, va rugam accesati: www.actionamresponsabil.ro
Contact presa: Alina Aura Gheorghe, [email protected], tel.: 0762.248.178