Peste 100 de liceeni au con curat cu mini roboti in competitia STEM Innovation Challenge 2 0

In urma provocarii, au fost declarate castigatoare echipa al carei robotel a parcurs cel mai repede un traseu dat, echipa cu cea mai buna prezentare si echipa cu cel mai documentat cod.

”Pentru mine a fost o foarte buna oportunitate de a descoperi programarea robotilor si sa iau in calcul o viitoare cariera in acest domeniu. Chiar daca initial nu aveam cunostinte despre programarea robotilor, am invatat totul pe parcurs cu ajutorul mentorilor si al consultantului voluntar de la Freescale, caruia ii sunt foarte recunoscator pentru sustinere si inspiratie”, a declarat Matei Stefan, elev la Colegiul National Mihai Viteazul si membru in echipa care a castigat premiul pentru robotelul ce a strabatut cel mai repede traseul de competitie.

(Con)cursul STEM Innovation Challenge 2.0 este un proiect educational derulat de JA Romania, in parteneriat cu Freescale Semiconductor Romania, in care elevii de liceu pasionati de informatica isi dezvolta abilitatile de programare a unor robotei de tip ”line follower”, lucrand impreuna cu mentori-studenti de la facultati de profil si cu ingineri din compania Freescale Semiconductor Romania.

Timp de o luna, elevii au folosit limbajul de programare C si au lucrat la calibrarea senzorilor pentru ca mini-robotii programati sa parcurga cu viteza maxima un circuit conceput de inginerii Freescale.

„Se iau 100 elevi de liceu, se sareaza cu 20 de indrumatori-studenti, se pipereaza cu 10 mentori-ingineri din cadrul Freescale Romania si se pun la foc pret de 3 saptamani pe masina de gatit Junior Achievement. Rezultatul: multe zambete, cunostinte noi si dorinta de a urma o facultate tehnica. Privit cu alti ochi, acest (con)curs a adus elevilor de liceu o oportunitate realista de a intra in lumea software-ului embedded, de a trece ‘controlat’ peste dificultatile inerente granitei dintre microcontrollere, senzori si motoare din lumea fizica. Am trecut, toti, cu succes peste acest botez”, a spus Cristian Macarascu, Wireless Software Team Manager & STEM 2.0 Program Coordinator.

Proiectul STEM Innovation Challenge 2.0 stimuleaza pregatirea elevilor pentru o viitoare cariera in domeniul Hi-Tech inca din timpul liceului, in contextul in care nevoia de specialisti si numarul de locuri de munca din acest domeniu este in continua crestere.

Romania va avea nevoie, potrivit estimarilor, de aproximativ 300.000 de specialisti in domeniul IT la nivelul anului 2020, in timp ce, la nivel european, exista riscul ca pana la un milion de locuri de munca in domeniul digital sa ramana neocupate pana in 2015.