fbpx

Peste 1 milion de familii din România se lupta zilnic sa supraviețuiasca în fața saraciei E timpul sa trecem de

Sâmbătă 12 Noiembrie, ora 17:00, Caritas România invită românii
să aprindă luminile solidarității în București și alte 30 de localități
în cadrul evenimentului național „Un Milion de Stele”

În București, Parcul Colțea – Pasaj Universitate, prima stea a solidarității va fi aprinsă de Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu. Evenimentul se va bucura, de asemenea, de prezența vedetei B1 TV, Roxana Iliescu, dar și a unor artiști muzicali ce vor susține mini-recitaluri la fața locului. Bucureștenii sunt invitați să aprindă candele ale speranței și să susțină prin donații familiile lovite de sărăcie.

Evenimentul din 12 Noiembrie este punctul culminant al campaniei „Un Milion de Stele”, demarată la 1 Noiembrie 2011. Între 1 și 14 noiembrie, 2 euro pot fi donați prin SMS la numărul gratuit 859, valabil în rețelele Vodafone, Cosmote și Orange (nu se percepe TVA). Din fondurile strânse se va constitui un Fond National de Ajutorare a Familiilor aflate în dificultate din care vor fi sprijinite 300 de familii pentru a depăşi situaţia de criză pe care o traversează.

“În timp ce politicul ne comunică zilnic prin intermediul mass-media ce măsuri de austeritate trebuie să ia ca să depăşească criza, iar sărăcia a devenit subiect al emisiunilor de ştiri, milioane de români – copii, batrâni şi familii întregi – trăiesc în anonimat umilinţa de a nu-şi putea asigura nici măcar o pâine pe zi, ca să nu mai vorbim de o masă caldă. Nu mulţi dintre noi am putea face faţă acestei realităţi crunte aşa cum o fac ei. Cum am putea să-i numim pe aceşti oameni: EROI sau supravieţuitori în lupta cu sărăcia? Nu trebuie să devenim imuni la suferinţa semenilor noştri!” Doina Crângaşu – Director Executiv, Confederaţia Caritas România

România este statul din Uniunea Europeană plasat în coada topului bunăstării cu un procent de 23% (aprox. 5 milioane) de oameni care trăiesc sub pragul sărăciei, din care peste 1.500.000 supravieţuiesc în sărăcie absolută (cu mai puţin de 8 RON/zi/persoană). Hrana insuficientă şi necorespunzătoare, condiţiile precare de locuit, bolile, şomajul părinţilor, lipsa banilor pentru a asigura educaţia copiilor sunt cauze care pun în pericol existenţa multor familii din România.

Detalii pe www.unmiliondestele.ro şi la telefon 0733.313.960 sau prin e-mail la: unmiliondestele@caritas.org.ro

***

Prin evenimentul ”Un milion de stele”, Caritas România s-a asociat din 2009, acţiunilor similare organizate în întreaga Europă, menite să sensibilizeze cetăţenii pentru a face un gest de solidaritate faţă de persoanele care trăiesc în sărăcie şi sunt marginalizate social. Gestul constă în aprinderea de lumânări într-un spaţiu public, fiecare flacără reprezentând simbolic o persoană care se confruntă cu neajunsurile şi excluziunea socială. În 2010, au fost aprinse lumânări simultan în Bucureşti şi 21 oraşe din ţară. Acţiunea se bucură, de la an la an, de un suport din ce în ce mai mare, astfel încât anul acesta cetăţeni din peste 30 de localităţi din România răspund în mod solidar apelului nostru reunindu-se simultan sâmbătă, 12 noiembrie 2011, ora 17.00 în locuri publice.

Confederația Caritas Romania (www.caritas.org.ro) este o organizaţie neguvernamentală de tip reţea creată în 1994 cu scopul de a reprezenta la nivel naţional si internaţional cele 10 organizatii Caritas active în România. Caritas în România abordează sistematic şi structurat problemele sociale ale comunităţilor răspunzând nevoilor persoanelor aflate în dificultate. La nivel naţional, activitatea organizaţiilor Caritas este concentrată pe domenii de specialitate în cadrul cărora se derulează mai multe programe de asistenţă socială complexă: îngrijire la domiciliu, servicii socio-medicale pentru bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, educaţie pentru prevenirea dezastreleor naturale, intervenţie directă în caz de calamităţi, asistenţă directă şi consiliere, centre de zi pentru copii şi tineri, activităţi de integrare comunitară şi profesională pentru persoane defavorizate social. Caritas România este membră a Caritas Europa (www.caritas-europa.org) şi a Caritas Internationalis.