fbpx

Pe 18 iunie ARA Art va invita la o noua licitatie de exceptie Teme dominante: peisajele de la Balcic si florile

ARA Art organizeaza o licitatie cu peste 140 de lucrari de arta plastica si decorativa sub semnatura unor artisti remarcabili, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Theodor Aman, Corneliu Baba. Evenimentul are loc la Casa Capsa (Sala de Marmura), miercuri, 18 iunie, la ora 19. Iar expozitia care anticipeaza Licitatia este deschisa doritorilor de frumos in zilele de marti 17 iunie si miercuri 18 iunie, intre orele 11 si 19.

In cadrul licitatiei vor fi prezentate tablouri infatisand elemente de natura statica, in care explozia de culoare este mai prezenta decat oricand. Predilectia pentru flori se face simtita in lucrarile semnate de Theodor Pallady (141. Garoafele rosii, opera realizata pe placaj), Corneliu Baba (140. Anemone, pictura realizata in ulei pe carton), Nicolae Tonitza (127. Nalbele, pictura realizata in ulei pe carton), Samuel Mutzner (81. Nalbele din atelier & 126. Ghiveciul cu ciclame , ambele executate in ulei pe panza), Ion Theodorescu Sion (105. Crizantemele, pictura realizata in ulei pe carton) si Gheorghe Vinatoru (139. Anemone, ulei pe carton).

Iar farmecul Balcicului cu muntele si marea sa, se dezvaluie in picturile lui Iosif Iser (113. Bistroul, pictura realizata in ulei pe carton), Stefan Dimitrescu (65. Geamia din Balcic, guasa pe alocuri vernisata pe carton subtire), Nicolae Tonitza (66. Tataroaica cu cobilita, lucrare realizata prin tehnica mixta: tus, penita si acuarela pe hartie), Jean Alexandru Steriadi (67. Balcicul vechi, lucrare realizata prin tehnica mixta: acuarela si penita pe hartie & 112. Periferia Balcicului, ulei pe panza maruflata pe carton), Stefan Popescu (111. Caliacra, ulei pe panza), Dumitru Ghiata (87. Fantana din Balcic, pictura realizata in ulei pe carton), Camil Ressu (88. Geamia din Balcic, ulei pe panza) si Tibor Erno (144. Drumul Sarii, pictura realizata in ulei pe carton).

Expozitia este completata de lucrari infatisand figuri angelice de copii, semnate de autorii: Nicolae Grigorescu (68. Copilasul, lucrare realizata prin tehnica mixta: mina de plumb si conte pe hartie), Nicolae Vermont (69. Copii la rau, pictura in acuarela pe hartie), Nicolae Tonitza (106. Micuta, portret realizat in zeama de ulei pe carton) si Gheorghe Tattarescu (107. Prima comuniune, portret de fetita in profil, realizat in ulei pe lemn).

Ineditul acestei Licitatii il constituie fotografia-document in sepia, din anul 1906, a pictorului Nicolae Grigorescu. A fost ultima oara cand maestrul s-a lasat fotografiat, in atelierul sau, cu un an inainte de disparitia sa. Fotografia a apartinut colectionarului si asociatului lui Marmorosch, Aristide Blank, apoi, nevestei acestuia, Cella Delavrancea, pianista si scriitoare, si mai apoi nepoatei acesteia, pictorita Niculina (Nuni) Dona (fiica Henriettei, nascuta Delavrancea).

***
Casa de licitatii ARA Art s-a deschis in septembrie 2010, avand insa activitate de galerie inca din anul 2005. Galeria s-a remarcat in activitati de ambientare a diferitelor spatii cu lucrari de autor, prin participarea la proiecte ample precum “Cyber Museum”, alaturi de institutii culturale si educationale de referinta din Romania (Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Institutul de Istoria Artei, I.N.O.E. etc.). In plus, ofera consultanta de specialitate asupra starii de conservare si furnizeaza solutii de panotare corecta a lucrarilor din importante colectii private.