fbpx

Pasi esentiali pentru infiintarea unui PFA

Cea mai simpla forma de a exercita o activitate legal si de a castiga bani din ea, este infiintarea unui PFA. Persoana Fizica Autorizata este forma juridica ideala pentru un freelancer, deoarece ii permite sa isi foloseasca banii exact asa cum doreste, are tae relativ mici si este simplu de administrat. In general, procesul de infiintare PFA este relativ simplu. Fie apelezi la o firma de avocatura precum www.actesocietate.ro, care sa te ajute sa duci la bun sfarsit intregul proces, fie incepi sa te informezi singur si sa umbil pe la institutiile statului. Daca ai ales a doua varianta, iata un mic ghid, pas cu pas, despre cum trebuie sa iti duci planul la bun sfarsit:

  1. Documenteaza-te cat mai bine. Cea mai buna sursa de documentare este Oficiul National al Registrului Comertului. Aici vei gasi toate documentele de care ai nevoie si o serie de alte informatii utile.
  2. Mergi la ONRC si depune dosarul cu informatiile solicitate de institutie. Vei avea nevoie de o cerere de infiintare, de o cerere pentru dobandirea numelui, de un specimen de semnatura, o declaratie tip pe proprie raspundere, care sa ateste ca indeplinesti toate conditiile pentru a-ti infiinta firma.
  3. Rezerva numele PFA-ului. Va trebui sa platesti o taxa de aproximativ 30 de lei pentru rezervare.
  4. Solicita cartea funciara pentru sediul social.
  5. Plateste toate taxele de inregistrare;
  6. Depune dosarul la ONRC;
  7. Obtinerea stampilei. Va trebui sa iti faci o stampila, care de regula costa aproximativ 100 de lei;
  8. Inceperea relationarii cu ANAF. Va trebui sa descoperi toate declaratiile pe care trebuie sa le depui si sa estimezi veniturile si cheltuielile pe care le vei avea. IN functie de acestea, vei plati o anumita suma pentru sanatate, pensie si alte taxe.

Daca toate formalitatile sunt indeplinite, tot ceea ce mai ai de facut este sa incepi sa lucrezi i sa facturezi. Dupa infiintarea PFA-ului nu trebuie sa neglijezi si alte aspecte, cum ar fi website-ul sau promovarea serviciului pe care il prestezi.