Parodontoza cea mai intalnita afectiune cronica la romani

5 decembrie 2013

Boala parondontala este o afectiune cronica caracterizata prin afectarea tesuturilor de sustinere a dintilor si reprezinta o adevarata problema de sanatate publica. Potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, facut public in anul 2012, boala parodontala afecteaza persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 44 de ani intr-un procent de 15-20%. Si cum este o boala ireversibila, cu timpul persoana afectata va ajunge sa isi piarda dintii, daca nu se trateaza corespunzator.
”Boala parodontala este foarte frecvent intalnita si, din pacate, este tratata cand deja daunele sunt majore. Cauza principala a aparitiei bolii parodontale o reprezinta flora microbiana de la nivelul cavitatii orale. Se recomanda consultarea unui specialist in cazul in care persoanele se confrunta cu sangerari in timpul periajului dintilor, halena persistenta, depuneri de tartru si placa bacteriana, retragerea gingiilor de pe radacinile dintilor, scurgeri purulente intre dinte si gingie, mobilitate dentara, congestionarea gingiilor si durere”, a declarat dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist ortodontie si ODF la Clinica Stomatologica Multident.
In multe cazuri de boala parodontala, factorul genetic joaca un rol extrem de important. Nu se va ajunge insa la o forma severa, daca pacientul va avea grija ca igiena orala sa fie una adecvata. Din acest motiv, trebuie respectate regulile de baza ale unui periaj corect, utilizarea zilnica a atei dentare, precum si indicatiile pentru o alimentatie echilibrata. De asemenea, fumatul, tartrul, cariile netratate, starea de sanatate generala precara, dar si stresul psihoemotional, precum si sarcina pot conduce cu usurinta la dezvoltarea unei boli parodontale.
”Boala parodontala are o evolutie treptata, debutand cu inflamatia tesutului gingival- gingivita, inflamatie favorizata de prezenta placii bacteriene si a depunerilor de tartru. In cazul in care inflamatia gingiei nu este tratata, atunci aceasta se extinde spre structurile profunde. Asa se ajunge ca in timp radacinile dintilor sa fie dezgolite, fapt care da o sensibilitate extrem de mare dintilor si chiar se va ajunge la pierderea acestora. Din acest motiv, consultul stomatologic periodic este absolut necesar”, a mai declarat dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist ortodontie si ODF la Clinica Stomatologica Multident.
Boala parodontala cuprinde mai multe forme clinice si aici vorbim despre parodontoza agresiva, parodontoza cronica, parodontoza ca manifestare a bolilor sistemice si parodontoza necrotizanta.
Parodontoza agresiva se caracterizeraza prin pierderea rapida a ligamentelor dentare si distrugerea osului mandibular. In ceea ce priveste parodontoza cronica, ea este rezultatul inflamatiei din tesuturile de sustinere ale dintilor, a pierderii progresive a ligamentelor dentare si a osului. Este cea mai intalnita forma de boala parodontala care poate sa apara la orice varsta. Parodontoza ca manifestare a bolilor sistemice apare la varsta tanara si poate fi asociata cu boala cardiaca, boala respiratorie si diabetul zaharat. Parodontoza necrotizanta este observabila in cazul pacientilor cu HIV, dar si in cazul celor care se lupta cu malnutritia. Aceasta forma de parodontoza se caracterizeaza de necroza tesutului gingival, a ligamentelor dentare si a osului alveolar.
In stabilirea diagnosticului de boala parodontala, un rol important il au examenele clinice si radiologice. Pentru a diagnostica corect boala parodontala, medicul specialist ia in calcul gradul de mobilitate a dintilor, masurarea pungilor parodontale sau osoase, gradul de retractie a gingiilor, consistenta, aspectul si culoarea gingiilor, prezenta inflamatiilor gingivale si a durerii, precum si igiena dentara. Dupa verificarea acestor aspecte, se va efectua o evaluare radiologica.
Traseul terapeutic depinde de gravitatea cazurilor. Pentru cele in care boala parodontala se afla la debut, se va realiza un detartraj manual sau cu ultrasunete si netezirea radacinilor, curatand astfel santurile gingivale si dintii. Se poate realiza si tratament cu laser, precum si tratament medicamentos, daca medicul stomatolog considera necesar acest lucru. Pentru cazurile mai grave, se aplica tratamentul chirurgical, cele mai intalnite proceduri fiind cele de reducere a pungilor gingivale, regenerative si grefe de tesut.
Daca se ajunge la pierderea dintilor, solutia este implantul dentar.
Mai multe informatii despre bolile parodontale puteti afla de la specialistii Clinicii Stomatologice Multident.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram