Parcarea pe trotuar ilegala sau nu?

Din lipsa locurilor de parcare datorita configuratiei zonei, strazile foarte inguste, din lipsa interesului autoritatilor locale sau pur si simplu datorita comoditatii unora care si-au permis masina, trotuarele sunt adesea transformate in locuri de parcare. Uneori vorbim doar de o oprire scurta, insa efectul este acelasi: blocarea accesului pietonilor sau chiar blocarea unor intrari.

Astfel de lucruri se intampla tot mai des, iar nepasarea autoritatilor locale sau a Politiei a dus deja la crearea unui fenomen in Romania. Tot mai multe trotuare sunt ocupate zilnic de masini parcate in voie, masini care incomodeaza trecatorii. Legi exista, putine insa sunt aplicate. Amenzi pentru astfel de intentii ale soferilor sunt foarte putine, in general cei care ar trebui sa se ocupe cu punerea in aplicare a acestor legi, fiind de foarte multe ori preocupati cu diverse alte probleme, zarzavaturi, etc.

Ce spune legea despre parcarea pe trotuar? Avem un Cod Rutier nou, pe care ar trebuie sa-l respectam, sa ne ghidam dupa Regulamentul de functionare a Codului Rutier. Problema este insa ca acest aspect al parcarilor pe trotuar este tratat gresit. Codul Rutier prevede ca parcarea pe trotuar este permisa acolo unde exista indicator, cu conditia sa existe un spatiu de cel putin 1m pentru pietoni. Regulamentul insa nu aminteste de niciun indicator de acest gen si spune ca poti parca pe trotuar daca asiguri cel putin 1m pentru trecatori.

Stirea completa pe: AmanetAuto. ro