Origine si dezvoltare a coloanelor de piatra

30 octombrie 2022
Autor:
Bullet Media Advertising SRL-D

Procesul de coloane de piatra, dezvoltat la sfarsitul anilor 1950 de catre Keller, este o tehnica de imbunatatire a solului care face posibila crearea de coloane de agregate expandate pentru a creste capacitatea portanta a unui sol si a reduce compresibilitatea acestuia.

Aceasta tehnica de imbunatatire teren de la Terratest Romania este deosebit de eficienta in contextul unei sinteze de lucrari structurale/fundatii/lucrari de pamant. Intr-adevar, este posibil sa se implementeze talpi de suprafata cu o solicitare a solului de ordinul 0,2 pana la 0,3 MPa ELS, sa se creeze placi la nivelul solului dimensionate cu module de sol de inalta performanta si sa se imbunatateasca caracteristicile umpluturii. Este o alternativa la fundatiile adanci de tip piloti si placi, sau la fundatiile semi-profunde de tip arbore.

De fapt, construirea unei structuri pe coloane de piatra face posibila bazarea acesteia pe „pamant bun” si, prin urmare, respectarea regulilor obisnuite ale fundatiilor superficiale.

Procedura este urmatoarea:

  • Pozitionarea burghiului in punctul de scufundare; un incarcator cu cupe furnizeaza agregatul.
  • Scufundarea sculei umplute in prealabil cu material presurizat cu aer pana la nivelul de prelucrare; vibratorul este coborat prin doua actiuni: vibratie si o tractiune de varf de ordinul a 25 de tone.
  • La atingerea adancimii, implementarea materialului la varful sculei (tehnica cunoscuta sub denumirea de „avans inferior”), prin dilatare longitudinala si laterala.
  • Coloana se executa astfel in treceri succesive pana la platforma de interventie.
  • La fiecare faza de productie, punctele de control (inregistrarea parametrilor, proba de incarcare, sondaje etc.) asigura caracteristicile si integritatea coloanelor.

Avantajele coloanelor de piatra

Coloanele de piatra ofera multe avantaje fata de alte solutii de fundatie, inclusiv:

  • Absenta liantului in materialul care constituie stalpul face posibila mentinerea unei mari flexibilitati in implementarea fundatiilor atat in ​​dimensionare (recuperare usoara a tensiunilor orizontale, lipsa punctului dur, solicitare uniforma a solului etc.), cat si in executie (absenta taieturii, fundatie turnata sapatura completa, pavaj de pamant).
  • Acelasi lucru este valabil si pentru lucrarile de terasament unde deplasarea utilajelor de constructii pe platformele de lucru este posibila si usurinta tratamentului cu lianti pe acestea din urma nu necesita precautii speciale.
  • Aceasta tehnologie permite un timp de productie rapid.
  • In plus, trebuie remarcata o posibilitate de co-activitate cu celelalte loturi de constructii (lucrari structurale, terasamente) precum si un impact redus asupra mediului deoarece, pe de o parte, aceasta tehnica nu genereaza stricaciuni (santier curat) si pe de de alta parte, din cauza absentei liantilor hidraulici, bilantul carbonului este mai bun decat cel al metodelor de fundare care necesita beton.
  • In plus, tehnologia coloanei de piatra prezinta multe feedback-uri de experienta foarte documentate in literatura geotehnica internationala cu privire la reducerea potentialului de lichefiere a solului.
  • In plus, natura granulara a coloanei de piatra face posibila reducerea caracterului de umflare a anumitor argile, prin intermediul hidroizolatiei la suprafata.
Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram