Operațiuni de întreținere a gazonului in timpul toamnei

30 octombrie 2020
Autor:
Content SEO

Un gazon frumos poate aduce o multime de avantaje, indiferent de dimensiunea peluzei. Daca este bine inradacinat, gazonul nu este doar placut din punct de vedere estetic, ci este si o solutie prin care poti controla particulele de praf din aer, poti obtine o izolare fonica mai buna in zonele urbane si te poti bucura de o viata mai sanatoasa.

Un gazon perfect se poate obtine usor prin apelarea la un producator gazon gazon care sa iti aduca gazon rulat si sa il instaleze in doar cateva ore. Odata ce a fost instalat, rulourile de gazon au nevoie de îngrijire corspunzătoare.

Din fericire, munca necesara pentru ingrijirea gazonului este, de regula, foarte placuta si contribuie la o viata sanatoasa.

Ce trebuie sa faci toamna pentru a te bucura primavara de un gazon perfect?

O perioada-cheie pentru mentinerea sanatatii peluzei de gazon este toamna deoarece iarba si solul trebuie pregatite pentru sezonul de iarna care va urma. Imediat ce toamna incepe sa se instaleze, trebuie sa iti faci planul de ingrijire a peluzei, care este compus din mai multi pasi:

  1. Cositul – Firul de iarba trebuie sa ramana ceva mai lung ( aproximativ 4 cm ) iar resturile vegetale trebuie sa fie colectate de pe suprafata peluzei. Daca sunt lasate pe gazon, acestea pot deveni o sursa de boala pentru firele de iarba sanatoase. Tunderea gazonului se face doar atunci cand acesta nu este imbibat cu apa si nu este inghetat.

  2. Greblatul – grebla este unul dintre cei mai buni prieteni ai gazonului pe timp de toamna. Cu o grebla rara, cu dinti lungi, trebuie sa greblezi pentru a indeparta toate urmele de material vegetal mort si a lasa iarba sanatoasa libera. Chiar daca dupa o sesiune de greblat gazonul poate parea destul de ravasit, acest lucru este parte din procesul de pregatire pentru urmatorul sezon vegetativ. Primavara urmatoare, gazonul isi va recapata vigurozitatea.

  3. Aerarea – o alta actiune importanta pentru sanatatea gazonului este aerarea. Acest proces il poti face cu ajutorul unei furci lungi sau cu ajutorul unor sandale cu tepi pe care le poti fixa de incaltaminte si cu care te poti plimba prin curte. Practic, trebuie sa faci mai multe orificii in sol care sa ii permita aerului sa intre la radacina firului de iarba.

  4. Refacerea zonelor fara gazon – daca sunt portiuni de gazon care nu au supravietuit (au fost atacate de muschi/buruieni ori s-au uscat), acestea pot fi refacute. Tot ceea ce ai de facut este sa zgarii cu o grebla zonele moarte si sa presari seminte de iarba. Chiar daca semintele nu germineaza pana la venirea iernii, acestea se vor transforma in primavara in fire frumoase de iarba.

  5. Fertilizarea – un ultim pas, dar insa extrem de important, este fertilizarea. Hranirea firului de iarba cu substante nutritive adaptate anotimpului poate sa reprezinte secretului unui gazon sanatos si frumos.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram