Odu Green Roof garanteaza reducerea costurilor energetice prin instalarea sistemelor de acoperis verde extensiv

22 ianuarie 2018
Autor:
Fortin

Avantajele conferite de dezvoltarea infrastructurii de acoperisuri verzi se reflecta pe termen lung in mentinerea unui mediu curat si a ecosistemelor functionale, necesare echilibrului natural, precum si sub forma eficientei energetice, prin optimizarea temperaturilor interioare.

Fie ca este vorba despre proiecte ample de creare a unei gradini suspendate sau despre un proiect simplu de acoperis verde extensiv aplicat pe cele mai mici suprafete, beneficiile sunt resimtite nu doar de beneficiarii directi ai acestor lucrari, ci de intreaga comunitate.

Cum sunt montate acoperisurile verzi de tip extensiv? – Etapele lucrarii, componentele de baza & costurile proiectelor

Teoretic, acoperisurile verzi de tip extensiv sunt constructii destul de simple, fiind un ansamblu de straturi care vor sustine stratul final de vegetatie adecvat climei si cladirii pe care va fi asezat.

Practic, exista mai multe reguli care garanteaza rezultatele optime ale acestui tip de proiecte, fiind nevoie de experti in domeniu, specializati in domeniul horticulturii, constructiilor sau hidroizolatiilor.

  • Etapele implementarii unui proiect pentru acoperis verde
  1. Expertiza si obtinerea datelor tehnice ale acoperisului cladirii sau casei, mai ales cand este vorba despre constructii mai vechi.

Inainte de proiectarea sistemului specific unei anumite suprafete, specialistii examineaza structura de rezistenta si stabilitatea hidroizolatiei, efectuand totodata si masuratorile necesare (inclinarea si suprafata de aplicat).

  1. Efectuarea calculelor corecte - Greutatea adaugata de fiecare strat aplicat (protectie, drenare si scurgere) si greutatea uscata a stratului de vegetatie, precum si greutatea in urma precipitatiilor abundente;
  1. Determinarea lucrarilor de reparatie necesare si realizarea acestora.
  • Principalele componente ale acestui tip de lucrari sustenabile

In functie de proiectul pentru care se lucreaza, se va decide in primul rand grosimea stratului de sol, ulterior fiind determinate restul straturilor componente (protectie, filtrare, drenare si scurgere si stratul de vegetatie).

Tot tinand cont de tipul de acoperis – suprafata plana sau inclinata - se vor aplica straturile din materialele adecvate.

Proiectele de tip intensiv prevad plantarea vegetatiei diversificate, plante cu radacini mai mari si mai puternice, in acest caz fiind necesara placilor sau membranelor pentru protejarea suprafetei, care sa opreasca radacinile planteor precum si patrunderea apei.

  • Intelegerea costurilor acestor proiecte

Chiar si pentru experti, este dificil de estimat suma exacta a costurilor acoperisurilor verzi. In mode evident, specialistii pot estima costurile lucrarii, prin comparatie cu proiecte similare (suprafata asemanatoare, alegerea acelorasi tipuri de plante, grad de reparatie si stabilizare acoperis similar).

Cu toate acestea, costurile medii sunt doar aproximate si nu reprezinta costul final, existand o serie de alte considerente care depasesc aria dimensiunii si accesibilitatii suprafetei.

Pe langa examinarea tehnica, se va tine cont si de tipul de clima specific zonei spre a alege plante care se autosustin (plante de tip Sedum, iarba, flori putin pretentioase).

Intretinerea si mentinerea straturilor vegetatiei de tip extensiv

Ingrijarea plantelor componente unui acoperis verde extensiv se realizeaza cu efort minim, mult mai facil decat in cazul vegetatiei intensive.

Sfaturile de ingrijire pentru vegetatia extensiva sunt reduse ca intensitate, insa trebuie sa tineti cont de cateva aspecte pentru asigurarea functionalitatii sistemului, care influenteaza in mod direct starea acoperisului, fatadelor si a interiorului cladirii, inclusiv la nivel energetic:

  • Asigurati-va ca puteti accesa rapid suprafata pentru remedierea inconvenientelor ce pot aparea;
  • Verificarea eroziunii si mentinerea grosimii stratului de sol:
  • Efectuarea periodica a procedeelor de fertilizare si regenerarea a plantelor.

Date de contact

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram