Muzica populara romaneasca

11 decembrie 2017
Autor:
WEBDESK

Muzica populara este considerata una din manifestarile artistice prin care se reflecta gandirea, spiritualitatea si simtirea unui popor. Cu alte cuvinte, este parte a culturii spirituale a natiunii noastre. Principalii pastratori ai valorilor noastre culturale sunt artistii de muzica populara. Fara de ei identitatea noastra ar fi stearsa. Continuitatea folclorului romanesc depinde in mare masura de interpretii de muzica populara, de opera culeasa de acestia din popor si pe care o transmit mai departe generatiilor actuale si viitoare, muzica veche a reprezentat mereu un interes ridicat atat pentru tinerii din ziua de azi, cat si pentru generatiile care au crescut si copilarit cu ea. Folclorul devine din ce in ce mai promovat, mediatizat, astfel incat este bine sa ne cunoastem traditiile si obiceiurile muzicale, sa educam viitorii nostri copii dandu-le o cultura muzicala vasta, care sa cuprinda muzica originii noastre.

Tot mai multe persoane aleg sa asculte aceste melodii online, este mult mai comod, rapid si posibilitatea ascultarii unei game vaste de melodii vechi este ridicata. Pe e-neatza.ro gasiti o gama variata de artisti, de la cei mai vechi, pana la melodii comerciale, cantareti contemporani : https://www.e-neatza.ro/browse-muzica-veche-straina-videos-1-date.html

Genurile folclorice muzicale se pot defini prin trei criterii: atmosfera/functia, continutul de idei al textului poetic legat de trasaturile muzicale si de functia acestuia dar si ale textului (melodie, forma, ritm, versificatie).

Doina. Se intelege prin doina orice cantec liric taragant, lent, cu caracter melancolic. Termenul de doina este imprumutat din literatura culta. Doina vocala este mai raspandita in Ardeal si in Banat. In anumite zone ale tarii noastre este cunoscuta doar doina instrumentala.

Muzica de joc este un gen cu o larga raspandire dar si cu o circulatie intensa. Muzica de joc cuprinde la randul sau cantecul vocal de joc si melodiile instrumentale de joc. Cantecele de joc reprezinta jocuri executate vocal. Ritmul este depasit de cele mai multe ori de importanta cuvintelor, cuvintele nefiind decat un pretext pentru a canta in ritmul jocului. Melodiile instrumentale de joc, prin structura lor, beneficiaza de o extraordinara originalitate si frumusete. Dorind parca sa isi etaleze bogatia in creatii, folclorul nostru ne ofera obiceiuri, melodii de joc si jocuri specifice fiecarei zone in parte dar si unor subzone ale tarii.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram