fbpx

Motivatia si autoeducarea

motivatia si autoeducarea

Motivatia si autoeducarea: traieste viata pe care o doresti

Motivatia si autoeducarea trebuie sa vina din interior. Trebuie sa vrem sa intelegem cine suntem, sa intelegem cum functioneaza lumea din jurul nostru si sa ne dorim sa evoluam ca persoane. In acest scop a fost dezvoltat proiectul cosminsindila.ro si cartea Timp, scrisa de Cosmin Sindila. Pentru a intelege proiectul si de ce acesta se concentreaza in special pe motivatie si autoeducare, trebuie sa stim ce reprezinta cei doi termeni.

Ce este motivatia?

Motivatia este procesul care initiaza, mentine si ghideaza comportamentul orientat spre un scop anume. Motivatia este ceea ce ne determina sa actionam, fie ca vorbim de mersul la munca pentru obtinerea unui salariu lunar sau simpla actiune de a manca pentru a supravietui sau a ne potoli unele pofte. Mai pe scurti, este forta motrice din spatele actiunilor noastre.

De-a lungul timpului, s-a pus intrebarea “Ce se ascunde in spatele motivatiei care duce la anumite actiuni?”. Specialistii din domeniul psihologiei au venit cu diferite teorii precum: teoria impulsului, a instinctului sau teoria umanista. Adevarul este insa mult mai complex deoarece exista o multitudine de forte diferite care ne ghideaza si ne orienteaza motivatiile.

autoeducare si motivatie

Ce este autoeducarea?

Autoeducarea ne ajuta sa traim viata pe care o dorim si totodata sa crestem si sa experimentam viata la maximum. In acest context nu ne referim la autoeducare in mod traditional, precum sistemul de invatamant. Ne referim la “arta” de a invata singuri o anumita abilitate sau de a acumulta cunostinte din anumite domenii. Din pacate inca exista acea mentalitate potrivit careia, pentru a invata ceva trebuie sa fii educat, chiar si atunci cand esti capabil sa te educi. Autoeducarea este invatatul in cea mai pura forma. Putem spune ca este cheia succesului.

Autoeducarea inseamna sa nu mai accepti ceea ce esti in prezent si sa incepi sa traiesti intr-un mod care reprezinta cine vrei sa devii.