Mituri despre aparatul dentar demontate de medicul ortodont

3 august 2017

1. Aparatul dentar produce carii
Multi parinti si pacienti adulti se tem ca aparatul dentar produce carii. Realitatea este ca acest risc este la fel de mare la orice persoana, indiferent ca poarta aparat dentar sau nu, daca igiena orala nu este efectuata riguros, iar consumul de bauturi acidulate sau alimente care produc inmultirea bacteriilor este crescut. Ba mai mult inghesuirile dentare netratate nu permit curatarea corecta, asadar evitarea aparatului dentar produce mai multe carii decat prezenta lui.
“Atata vreme cat exista o buna igiena dentara, pacientii care urmeaza tratamentul ortodontic pot sta linistiti in ceea ce priveste aparitia cariilor. Un aspect pozitiv al purtarii aparatului dentar este acela ca ne obisnuim sa acordam o atentie sporita curatarii dintilor, obicei care persista si dupa scoaterea aparatului, ceea ce va proteja dantura vreme indelungata”, asigura doamna doctor Mihaela Dan.
2. Dupa scoaterea aparatului dentar fix raman urme pe dinti
Dupa indepartarea bracketurilor nu raman niciun fel de urme pe dinti: nu exista nicio modificare de culoare a dintelui pe zona pe care au fost lipite braketurile si nici urme de adeziv. “In cazuri extrem de rare, in care igiena dentara a fost foarte deficitara, pot aparea pe locurile pe care a ramas vreme indelungata placa bacteriana pete albicioase sau galbui-maronii”, explica specialistul ortodont.
3. Orice dentist imi poate indrepta dintii
Tratamentul ortodontic poate avea efecte secundare nedorite, uneori extrem de serioase, daca tratamentul este aplicat de un medic fara pregatire in specialitatea ortodontie si fara experienta necesara pentru a alege tratamentul corect si a-l adapta la fiecare control in functie de reactia fiecarui pacient.
“Niciun soft nu poate inlocui simtul clinic si cunostintele acumulate de-a lungul anilor de experienta ai medicului specialist ortodont. Acesta este motivul pentru care medicii stomatologi responsabili trimit pacientul la specialist, nedepasindu-si limitele, iar pacientii informati isi aleg cu grija ortodontul”, spune specialistul ortodont.
4. Simt ca mi se misca dintii: daca imi vor cadea?
Pe parcursul tratamentului ortodontic, dintii sunt deplasati prin os: pe partea catre care ei se deplaseaza osul se resoarbe (topeste), iar in locul din care au venit inca nu s-a depus os, deoarece formarea acestuia necesita timp. Acesta este motivul pentru care simtim ca dintii se misca atunci cand ii atingem. In timp ei se vor fixa in os in noua pozitie, asa ca nu este niciun motiv de ingrijorare ca ei ar putea cadea.
5. Purtarea aparatului dentar este dureroasa
Montarea aparatului dentar in cabinet nu este dureroasa, insa acasa, in primele cateva zile, apare un disconfort pana la durere, care poate fi inlaturat prin administrarea de antialgice. “Pana ce pacientul se obisnuieste cu prezenta bracketurilor, se poate aplica la nivelul lor o ceara moale, care sa protejeze buzele si obrajii. La fiecare activare lunara va aparea apoi timp de 1-2 zile doar o senzatie de tensiune, nu durere”, explica doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.
6. Tratamentul ortodontic dureaza mult
In ciuda convingerii generale ca aparatul dentar se poarta cel putin 2 ani, un medic cu experienta va sti sa conduca tratamentul astfel incat, chiar si la adult sau in cazurile dificile, acesta sa fie rezolvat in 6-18 luni si doar un procent mic din cazuri sa depaseasca 1 an si jumatate.
7. Aparatul dentar este doar pentru copii
Potrivit Asociatiei Americane de Ortodontie, unul din cinci pacienti purtatori de aparat dentar este adult. “In afara de beneficiile din punct de vedere estetic, aparatul dentar in cazul adultilor are rolul de a corecta probleme legate de muscatura incorecta care afecteaza articulatiile maxilare, de a repozitiona dintii migrati din cauza pierderii dintilor sau a problemelor parodontale, de a pregati spatiul pentru plasarea implanturilor etc. Procesul biologic implicat in miscarea dintilor este acelasi la orice varsta, astfel incat nu este niciodata prea tarziu pentru tratamentul otodontic, desi acesta poate dura mai mult timp pentru un adult decat pentru un copil sau adolescent. Un medic cu experienta va sti sa coordoneze tratamentul astfel incat rezultatele dorite sa fie obtinute intr-un timp optim”, asigura specialistul ortodont.
Asadar, numarul din ce in ce mai mare de persoane de toate varstele care poarta aparat dentar este o dovada vie ca aceste mituri nu au nici o baza reala si ca nu ar trebui sa fie o piedica in drumul spre un zambet frumos si sanatos.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram