Mindfulness sau Meditatia Transcendentala ?

22 februarie 2016

Cele doua abordari sunt diferite sub aspectul traditiei din care provin, modului de invatare, practica efectiva, diversele zone ale creierului pe care le activeaza si efectele pe termen lung.

TRADITIE:
Tehnica Meditatiei Transcendentale (MT) provine din traditia Vedica si a fost diseminata in lumea occidentala de Maharishi Mahesh Yogi, iar Mindfulness provine din traditia Budista si a fost popularizat in occident de Jon Kabat-Zinn.
INVATARE:
Meditatia Transcendentala (MT) poate fi invatata doar cu un instructor autorizat care a urmat o instruire riguroasa pentru a preda tehnica MT intr-o maniera precisa, standardizata. Mindfulness poate fi invatat din diverse surse si exista o varietate de interpretari despre modul in care ar trebui practicat.
PRACTICA:
• Meditatia Transcendentala (MT) este descrisa ca fiind o tehnica de meditatie simpla, naturala, care nu implica efort nici de contemplare si nici de concentrare – foloseste o mantra pentru a linistii mintea in mod natural si mai apoi, pentru a transcende = a acumula in mod incremental experienta unor procese tot mai puternice dincolo de ganduri ce conduc spre armonia echilibrului perfect al starii de constiinta pura.

• Mindfulness implica antrenarea mintii spre a fi in timpul prezent – foloseste in timpul meditatiei atentia pasiva spre respiratie, senzatii si ganduri.

ACTIVAREA POTENTIALULUI MENTAL:
Abordarea diferita a celor doua tehnici de meditatie se reflecta in neurofiziologia contrastanta asociata fiecarei practici:
• Diagrama undelor cerebrale pentru practicantii Meditatiei Transcendentale (MT) este caracterizata cu precadere prin activarea undelor Alpha1 pe zona frontala (generand coerenta) si frontal-posterioara (generand sincronizarea intregii activitati cerebrale).
• Diagrama undelor cerebrale pentru practicantii de Mindfulness este caracterizata prin activarea undelor Theta – zona central-frontala din partea stanga a cortexului.
Efectul activarii potentialului mental prin meditatia Mindfulness este de cultivare a experientei momentului prezent pentru efectul imediat de stimulare a promptitudinii de reactie la semnale, in contrast cu antrenamentul specific tehnicii MT de aducere a mintii la starea ei implicita de odihna regeneratoare.

EFECTELE PE TERMEN LUNG:
• Mindfulness ne invata sa fim constienti de ganduri si perceptii fara sa judecam sau sa ne afecteze. Ne ajuta sa gestionam situatii stresante intr-o maniera atenta (‘mindfully’) ca sa le depasim mai usor.

• Meditatia Transcendentala (MT) actioneaza la nivelul transformarii fiziologiei pentru a se putea auto-vindeca, cu beneficii consecvente asupra ansamblului abilitatilor mentale, emotionale si comportamentale.

Beneficiile laudabile ale tehnicii Mindfulness – cresterea constientei, focalizare, recuperare din stress si un comportament mai armonios – rezulta in mod spontan din practicarea consecventa a tehnicii MT fara necesitatea sa ne straduim in mod constient pentru a obtine asemenea calitati. Acest fapt se datoreaza activarii potentialului mental in intregimea sa prin MT spre armonizare si coerenta sporita a undelor cerebrale.

Datorita efectelor medicale atribuibile fara echivoc urmare a 30 de ani de cercetari fundamentate in peste 600 de studii stiintifice, Tehnica Meditatiei Transcendentale (MT) este singura tehnica de meditatie recomandata in scop medical de American Heart Association – organism independent.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram