MIEREA DE FACELIA

23 septembrie 2016
Autor:
Zoom-Biz

Mierea de facelia , mai putin cunoscuta sub acest nume, este un produs de exceptie obtinut din culturile de facelia, o planta cu un potential melifer ridicat. Facelia se impune prin inaltimea sa, intre 40 si 60 cm, si prin inflorescentele sale de o minunata culoare albastru-violet.

Provine din zona nordica a Americii, dar prin studiile unor institute de cercetare din Europa s-a reusit aclimatizarea ei si pe continentul nostru. In Germania, Anglia si Franta, culturile melifere de facelia au devenit frecvente pe arii foarte largi, fiind valorificata si ca nutret in combinatii furajere.

Mierea de facelia

Daca stupina este amplasata in imediata vecinatate a unui camp plantat cu facelia, mierea recoltata este un produs cu totul deosebit. Dimineata, florile de facelia sunt vizitate de cate albine pentru nectar si polen, iar dupa amiaza, albinele culeg mai mult nectar chiar si in timpul caldurilor mari de iulie. Astfel, se obtine mierea de facelia, fina si aromata.

Aceasta miere excelenta se cristalizeaza mult mai greu, dar atunci capata consistenta unui serbet cu o minunata culoare alburie si de o finete care te duce cu gandul la dulciurile copilariei. Asa cum spun apicultorii cu experienta, mierea de facelia are o valoare melifera intrecuta numai de mierea de salcam si evodia (arborele de miere, originar din Asia, aclimatizat in Banat).

De altfel, mierea de facelia se apropie mult de culoarea, aroma si gustul mierii de tei. Alaturi de mierea de facelia, apicultorii se bucura si de un alt produs al stupului – polenul, din care se pot obtine cantitati insemnate chiar si de cateva sute de kg la un hectar de cultura de facelia.
Fiind vorba de miere de facelia, un produs viu pe care natura ni-l ofera ca pe un dar de mare pret, apicultorii au acordat culturilor de facelia din ce in ce mai multa atentie.

Incarcatura nectarifera a florilor de facelia este apreciata intre 1,0 – 4,5 mg/floare si are in medie 28% zahar. Facelia atrage albinele pe toata perioada de inflorire de aproximativ 45 zile, ceea ce duce la estimari optimiste ale productiei de miere intre 600 si 1000 kg la hectar, iar in conditii meteo mai putin favorabile, productia poate oscila intre 300 si 600 kg de miere la hectar, in functie si de perioada de semănat si de tehnologia folosită, dar si de numarul de familii de albine care recolteaza.

Mierea de facelia devine cu atat mai pretioasa cu cat manifestarile capricioase ale factorilor de mediu nu pot fi controlate. Calitatea si densitatea nectarului florilor de facelia, ca si recolta finala de miere poate sa difere de la un an la altul si chiar de o localitate la alta, atunci cand vremea este schimbatoare.

Cum actioneaza mierea de facelia

Mierea de facelia se aseamana cu mierea de salcam din punctul de vedere al cantitatii de fructoza. Sa enumeram doar cateva dintre calitatile mierii de facelia, daca este administrata oral, fara a fi expusa temperaturilor prea ridicate din produsele fierbinti sau coapte: antiinflamatoare, calmanta, atitusiva si antispastica, hraneste celulele sistemului nervos, combate constipatia, asigura glicogenul necesar ficatului. www.Erbicid.ro

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram