fbpx

Mesajul Focus de Ziua Internationala a Copiilor Disparuti: Impreuna ii putem aduce acasa

In tara, aceasta data cu dubla semnificatie a fost marcata de voluntarii Focus prin lansarea si distribuirea kitului pentru parinti, in cadrul evenimentelor organizate in parteneriat cu Departamentele de Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratelor Judetene de Politie, in scoli si locuri publice din zece judete. Kiturile contin sfaturi practice pentru parinti menite sa previna disparitia copiilor si sa ii ajute in cazul in care se confrunta cu o astfel de situatie.

La evenimentul Focus din Bucuresti, organizat cu sprijinul Godot Café-Teatru, au participat parlamentari, reprezentanti ai institutiilor statului cu care Focus colaboreaza, personalitati publice, autoritati si organizatii din domeniul protectiei copilului, reprezentanti ai companiilor care au sprijinit Focus de-a lungul anilor, precum si jurnalisti. Echipa Focus a facut bilantul celor patru ani de activitate, a multumit si a premiat partenerii strategici, iar impreuna au pus bazele unor noi proiecte pentru siguranta copiilor.

„Rezultatele activitatii de patru ani a Centrului Focus sunt remarcabile, dovada fiind numeroasele cazuri de copii disparuti (1937) in care ne-am implicat. Din pacate, fenomenul disparitiei copiilor este in continuare unul prezent atat in Romania, cat si la nivel international. Constientizand gravitatea acestui fenomen, fiecare dintre noi poate contribui la eliminarea pericolelor la care sunt expusi copiii nostri. In aceasta lupta, fiecare minut conteaza si ii poate oferi unui copil sansa la viata sau la siguranta. Data de 25 mai reprezinta Ziua Internationala a Copiilor Disparuti. Acum este un bun prilej de a ne angaja public, prin semnarea unei scrisori deschise, ca fiecare dintre noi va contribui la crearea unui climat mai sigur pentru copii si ca se va implica in solutionarea cat mai eficienta a cazurilor de copii disparuti”, a declarat Mihaela Geoana, presedinte Focus.

Pana la data de 20 mai 2011, Focus a fost sesizat si implicat in solutionarea a 1937 de cazuri de disparitii de copii. Pana la acest moment, 1848 de copii au fost gasiti; din acest numar, 1609 cazuri sunt finalizate si inchise, iar 239 sunt cazuri inca monitorizate de echipa noastra. Distributia cazurilor instrumentate pe regiuni este urmatoarea: Muntenia – 774 de cazuri (300 baieti, 474 fete), Transilvania – 662 de cazuri (254 baieti, 408 fete), Moldova – 386 de cazuri (162 baieti, 224 fete), Dobrogea – 89 de cazuri (44 baieti; 45 fete). In ceea ce priveste cazurile sesizate de centre din alta tara, acestea au fost 26 (8 baieti, 18 fete). Din totalul de 1937 de cazuri instrumentate, 1778 (92%) au fost plecari voluntare ale copiilor de acasa sau din sistemul de protectie speciala. 1351 (70%) din cazuri au fost la nivel urban si 586 (30%) la nivel rural.

La nivel european, tot pe 25 mai 2011, Parlamentul European, Presedintia Ungara a Parlamentului European si Comisia Europeana organizeaza, la Bruxelles, un eveniment pentru a atrage atentia asupra fenomenului disparitiei de copii. Totodata, Federatia Europeana pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual – Missing Children Europe aniverseaza zece ani de la infiintare.

La nivel international, 2011 este al treilea an consecutiv in care membrii din 13 tari ai programului Global Missing Children’s Network al Centrului International pentru Copii Disparuti si Exploatati (ICMEC) – printre care se numara si Focus – isi reunesc fortele pentru a creste nivelul de informare si constientizare in ceea ce priveste fenomenul copiilor disparuti si abuzati.

Despre Focus
Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual – Focus (www.copiidisparuti.ro) este singurul ONG din Romania care se ocupa de disparitiile de copii. De asemenea, Focus este operatorul din tara noastra al numarului european pentru sesizarea disparitiilor de copii – 116000. Focus intervine alaturi de autoritati in solutionarea cazurilor de disparitie sau exploatare sexuala a copiilor si acorda sustinere si asistenta de specialitate victimelor/familiilor copiilor disparuti sau traficati pentru exploatare sexuala. De asemenea, contribuie la prevenirea disparitiilor si exploatarii sexuale a copiilor si promoveaza modificarea/adaptarea cadrului legal existent, in vederea imbunatatirii masurilor de protectie a copilului impotriva acestor fenomene.

Despre Federatia Europeana pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual (MCE)
Federatia Europeana pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual (redenumita in 2007 Missing Children Europe) a fost constituita in anul 2001 la initiativa a trei organizatii neguvernamentale: Child Focus Belgia, La Mouette Franta si Aurora Italia. Acestora li s-au alaturat in scurt timp alte ONG-uri din acelasi domeniu al protectiei copilului, Federatia numarand acum 24 de membri din 17 state ale Uniunii Europene si Elvetia.
Misiunea Federatiei include impartasirea bunelor practici intre membrii sai si reprezentarea acestora la nivelul institutiilor europene dar si stimularea cooperarii internationale pentru rezolvarea numarului din ce in ce mai mare de cazuri de disparitie cu componenta transfrontaliera.

Despre Centrul International pentru Copii Disparuti si Exploatati (ICMEC)
Centrul International pentru Copii Disparuti si Exploatati (ICMEC) a fost infiintat in anul 1998 in Statele Unite ale Americii. El este o organizatie neguvernamentala, non-profit. Serviciile de baza oferite includ stabilirea unor resurse globale, pentru a gasi copii disparuți și pentru a preveni exploatarea sexuala a copiilor, promovarea inființarii de centre operaționale la nivel mondial bazate pe parteneriate de tipul public-privat, asigurarea instruirii ofițerilor de poliție in domeniul disparițiilor de copii si oferirea de suport legislativ.