Mesajele text distrug arta conversației?

9 decembrie 2019
Autor:
Felix Culpa SRL

Studiile realizate de Pew Internet si American Life Project arata ca, in zilele noastre, majoritatea oamenilor care au telefon mobil prefera sa trimita mesajele scrise decat sa sune. Conform Mdrl, persoanele care prefera acest mod de comunicare nu sunt intotdeauna tineri, desi datele statistice  indica faptul ca tinerii comunica mai ușor prin mesaje decat folosind alte mijloace de comunicare.

Astfel, se produce un decalaj de comunicare, existind doua categorii majore: cei care vorbesc la telefon vs cei care trimit mesaje.

Mulți oameni nu acorda importanța acestui fapt, afirmand ca nu ar trebui sa facem diferența  in felul in care alegem sa comunicam, atata timp cat vom face acest lucru.

Exista numeroși experți care susțin faptul ca cei mai de succes comunicatori  vor fi  aceia care au capacitatea de a alege ambele metode de comunicare, care vorbesc sau trimit mesaje scrise, si cunosc momentele cele mai adecvate pentru a folosi aceste competente. Specialiștii se tem ca tot mai mulți dintre noi iși pierd capacitatea de a avea – sau cel putin sunt evitate -conversatii traditionale fata-in-fata, acestea fiind vitale la locul de munca, dar si in relatiile personale.

“Este o arta care a devenit la fel de valoroasa ca talentul de a scrie bine”, afirma Janet Sternberg, profesor de studii de comunicare si mass-media de la Fordham University din New York. In cazurile cele mai extreme, ea a observat ca tot mai multi studenti nu o pot  stabili un contact vizual cu ea si au probleme elemantare in conversația directa.

Profesorii Universitații Fordham cer studeților sai sa renunte la forma de comunicare electronica pentru a vedea ce impact poate avea acest lucru in viata lor. De asemenea, le-a solicitat studenților sa practice sarcini simple, cum ar fi statul in picioare intr-o camera plina de oameni si de a se prezenta. Multi dintre ei urasc sa faca acest lucru, dar mai tarziu vor spune cat de util a fost, mai ales la locul de munca, sunt de parere cercetatorii.

Parinții devin și ei  ingrijorați de efectul pe care mesajele scrise le au asupra tinerilor, deoarce aceștia iși dezvolta mai mult abilitațile de a scrie decat abilitațile sociale și de comunicare directa. Ei susțin ca tot mai mulți tineri tind sa se grabeasca  in a scrie si acorda mai putina atentie  gramaticii, sau utilizeaza prea des abrevieri.

Deci cheia, spun expertii, este de a recunoaste punctul slab si de a continua activitatea in dezvoltarea unei game largi de abilitati de comunicare.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram