Merele si sanatatea

29 noiembrie 2012

Nimic nu este mai racoros, mai sanatos si mai plin de savoare decat un mar. Daca te mai poate tine si departe de boli, de ce sa nu consumi mere zilnic? Iti prezentam si o reteta gustoasa de pizza cu mere si branza de burduf.

Natura ne ofera tuturor vitaminele si mineralele de care avem nevoie pentru a duce o viata sanatoasa. Alternativa la medicamente o constituie aceste bunatati ale naturii pe care trebuie sa invatam sa le apreciem.

Studii recente in domeniu demonstreaza faptul ca un mar pe zi stimuleaza cresterea masei musculare cu pana la 15% si reduce grasimea corporala cu mai bine de jumatate. Totodata, merele au capacitatea de a reduce nivelul de zahar din sange, acizii grasi si colesterolul.

Cea mai importanta parte dintr-un mar este coaja pe care insa multi o arunca, fara sa stie ca ea contine acid ursolic. Potrivit specialistilor, aceasta substanta mentine corpul tonifiat si zvelt, ajutandu-i chiar si pe bolnavii de diabet.

Mai mult, acidul ursolic este recomandat persoanelor in varsta, pentru a combate scaderea masei musculare, afectiune cunoscuta sub numele de atrofie. Acidul ursolic mai poate fi gasit in alte fructe precum merisoarele, afinele sau prunele.

Consumul zilnic de mere este necesar si pentru faptul ca acestea contin vitamina C, ideala pentru intarirea sistemului imunitar, fenoli (antioxidanti care previn cancerul si accidentele cerebrale sau cardiace), fitonutrienti (care pot feri de boli neurodegenerative, precum Alzheimer sau Parkinson), dar si o substanta care intareste oasele, prevenind osteoporoza.

Mai mult, merele au in compozitia lor suficient zahar incat sa furnizeze un sfert din caloriile pe care, altfel, le-am lua din dulciuri. Sucul de mere ne protejeaza dintii de cariile dentare datorita proprietatilor antibacteriene.

Merele pot fi consumate crude sau gatite. In continuare va prezentam o retetea delicioasa de pizza cu mere si branza de burduf, numai buna pentru cei care sunt pasionati de pizza, dar vor, de asemenea, sa manance si sanatos.

In prezent, pizza a devenit o mancare extrem de populara. Modalitatile „la pachet” si „livrare de pizza la domiciliu” reprezinta aproximativ 50% din totalul vanzarilor restaurantelor care au si optiunea de a lua masa in interiorul localului, iar aceste cifre sunt intr-o continua crestere. Potrivit studiilor, 9 din 10 restaurante au si optiunea „la pachet”.

Exista si unele localuri care nu ofera si posibilitatea servirii mesei in interior, bazandu-se doar pe comenzile la pachet sau acasa. Pizzeriile sunt cele care domina aceasta piata a mancarii livrate, caci din ce in ce mai multe pizzerii isi dezvolta sectiunile de livrare la domiciliu atat telefonic, cat si online.

Pentru cei care prefera sa isi gateasca o pizza delicioasa acasa, iata ingredientele necesare:

2 pachete cu aluat de pizza
ceapa mare
2 linguri ulei de masline (sau altul fin)
125 g mozzarella (sau cascaval de vaca)
2 mere acrisoare
200 g branza de burduf
4 crengute de cimbru
sare
piper

Mod de preparare:

Incingem cuptorul la 250 grade Celsius si punem aluatul pe doua tavi sau pe o singura tava mare. Curatam ceapa si o taiem rondele subtiri, dupa care o calim in uleiul incins pana devine sticloasa, apoi adaugam sare si presaram mozarella (sau cascaval) taiat cubulete.

Spalam bine merele, dupa care le stergem, le taiem in patru, indepartam semintele si partea lemnoasa, le taiem felii si le asezam peste cele doua pizze. Presaram bucatele de branza de burduf si introducem la cuptor pentru 12-14 minute. Cand totul e gata, pizzele se scot din cuptor si se servesc dupa ce pe ele s-a presarat cimbru.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram