Malware ul de Android devine epidemie

Utilizatorii de smartphone-uri si tablete cu sistem de operare Android au inceput sa fie vizati intr-o mai mare masura de autorii de programe malware – dupa cum arata actualul Raport Malware publicat de G Data. Analiza facuta asupra celei de-a doua jumatati a anului 2012 arata ca numarul de malware nou pentru sisteme de operare inteligente a crescut de cinci ori, comparativ cu prima jumatate a anului 2012, atingand un maxim de 140.000 de cazuri. In timp ce afacerile cu malware de Android au explodat, cresterea de malware pentru computere, a stagnat. Atacatorii au folosit mai putin malware in masa si s-au concentrat pe malware sofisticat. In total, mai mult de 2,6 milioane de noi tulpini de malware pentru Windows a fost descoperit in 2012. G Data Malware Report 2/2012 este disponibil online.

“In ultima perioada, malware-ul de Android a devenit o piata in crestere pentru economia subterana: laboratorul nostru a inregistrat constant noi variante de aplicatii potential periculoase. Totusi, atacatorii nu se limiteaza doar la a imprastia malware, ci au crescut numarul de incercari de a transforma dispozitivele in mecanisme de distribuit spam,” explica Ralf Benzmüller, sef al G Data Security Labs. “Pe de alta parte, cresterea malware-ului pentru computere a fost, pentru a doua oara, in scadere. Infractorii s-au concentrat pe dezvoltarea de malware complex, care este semnificativ mai periculos si poate produce mai multe pagube.”

Un nou malware de Android apare, in medie, la fiecare doua minute
Android a devenit deosebit de atractiv pentru infractorii cibernetici; in cea de-a doua jumatate a anului trecut, un nou malware a aparut, la fiecare doua minute. In aceasta perioada, G Data Security Labs a descoperit aproximativ 140.000 de noi fisiere malware – de cinci ori mai mult decat in precedentele sase luni.
Referitor la malware-ul de Android, atacatorii s-au axat, in special, pe cai troieni, au incercat si au testat diverse strategii, folosind copii manipulate, cu functii aparent legitime, ale unor aplicatii cunoscute.

Computere Windows: Cresterea de malware stagneaza
In cea de-a doua perioada a anului trecut, G Data Security Labs a descoperit un total de 1.258.479 de noi programe malware, ceea ce inseamna ca au fost doar cu 123.488 mai putine programe decat in prima parte a anului. G Data crede ca infractorii si-au concentrat eforturile pe producerea de coduri malware inteligente si sofisticate, in locul celor produse in masa. In total, pe anul 2012, furnizorul german de securitate a inregistrat 2.640.446 programe malware noi.
Caii troieni, in mod special, au fost foarte populari si continua sa fie in topul categoriilor malware, cu 99,8%.

Predictii pentru urmatoarele sase luni

-Codurile malware de Android vor continua sa castige teren: Numarul de programe malware pentru sistemul de operare Google va continua sa creasca. Atacatorii vor continua sa se bazeze pe troieni si adware pentru a prejudicia utilizatorii.
-Cresterea numarului de coduri malware va scadea: In perioada imediat urmatoare, infractorii vor contiuna sa se axeze mai degraba pe calitate decat pe cantitate in producerea de malware si vor folosi programe malware sofisticate pentru a-i surprinde pe utilizatori.
-NFC (Near Field Communication) va fi vizat: Tot mai multe smartphone-uri sunt echipate cu chips-uri NFC pentru plati mobile. Prin urmare, infractorii online au inceput sa vizeze tehnologia NFC ca pe un nou vector de atac prin care sa sustraga date si bani.
-Atacuri cross-platform folosite ca noi tendinte pentru economia subterana: G Data Security Labs asteapta mai multe procedee de lansare a atacurilor cross-platform.