fbpx

Mai putin de 5 dintre victimele accidentelor din Europa folosesc ambulanta aeriana

Statisticile europene atesta ca doar intre 2-5% dintre pacientii internati au folosit ambulanta aeriana pentru cazurile de urgenta in Europa. Desi aceasta practica este destul de putin utilizata in acest moment, progresul serviciilor de ambulanta aeriana variaza de la tara la tara in Europa.

Elvetia este tara cu cele mai bune servicii de ambulanta aeriana din Europa. Asociatia non-profit REGA ofera ambulanta aeriana si asistenta medicala de urgenta in intreaga tara. Clientii sunt membri ai asociatiei non-profit ce asigura servicii medicale, prin intermediul unui card de membru. O alta tara europeana care a implementat o asemenea structura este Grecia, care a pus la punct un sistem de urgenta pentru pacientii aflati pe insulele grecesti.
Situatia in Europa Centrala si de Est nu este la fel de dezvoltata. In ciuda faptului ca unele tari au inceput sa ofere solutii de ambulanta aeriana ce pot acoperi teritorii mari in conditii dificile, exista inca multe state care nu au sistemele necesare. Astfel, activitatile de salvare in cazuri de urgenta se desfasoara cu greutate, cand pacientii se afla in zone rurale sau doresc sa fie repatriati in caz de urgenta medicala.

„Costul unei ambulante aeriene reprezinta un alt lucru de care ar trebui sa se tina cont. Daca un pacient cu o trauma nu este suficient de norocos incat sa gaseasca un asemenea serviciu sustinut de asigurarea de stat, va sfarsi prin a plati sume colosale. Costul unui transport cu un avion de talie medie, cu o echipa medicala competenta, poate ajunge la 10.000 de euro pe ora de zbor.

O solutie inteleapta, in acest caz, ar fi gasirea unui serviciu de ambulanta aeriana acoperit de o polita de asigurare internationala, cum ar fi asigurarile medicale oferite de catre MediHelp International. In acest caz, se plateste o taxa anuala rezonabila pentru a se asigura ca, in cazul unei urgente medicale, furnizorul asigura pacientului transportul aerian alaturi de ingrijire medicala, din locul in care se afla catre cea mai apropiata unitate medicala adecvata”, declara Zahal Levy, Presedintele MediHelp International.

Ambulanta aeriana este solutia ideala in cazul unei urgente medicale, asigurand calatoria in conditii de siguranta catre o unitate medicala corespunzatoare. Sarcina unitatii de urgenta este de a ajunge in cel mai scurt timp la locul unde se afla pacientul in vederea unei actiuni imediate, care include stabilizarea pacientului si mentinerea functiilor vitale. Transportului pacientului se poate face fie prin transport unic, fie prin transporturi comune, cu asistenta personalului medical calificat.
Serviciile de ambulanta aeriana sunt folosite pentru pacientii aflati in zone izolate, cu acces limitat la ingrijire medicala de calitate sau pacientii care au nevoie de asistenta medicala de urgenta diferita de ceea ce li se ofera in zona in care se afla. Ambulanta aeriana este, de asemenea, o optiune pentru pacientii care vor sa fie repatriati in tara de origine, pentru servicii medicale mai bune sau costuri de tratament mai scazute.