Logopedie. Informații, sfaturi, exerciții

6 septembrie 2018
Autor:
Yoseo Design

Logopedia poate fi definita ca o stiinta cu ajutorul careia se educa vorbirea si comunicarea non verbala. Modul in care comunicam este unul extrem de variat iar oamenii au nevoie de o dezvoltare pe toate planurile pentru a se putea integra in societate si pentru a se putea intelege cu cei din jur.
Din pacate, exista o multime de oameni care in perioada copilariei au tulburari de limbaj. Aceste tulburari au fost asociate foarte multa vreme cu deficiente mintale, insa realitatea a dovedit ca pot fi corectate prin exercitii specifice, intr-o clinica de logopedie si evident, acasa, cu ajutorul parintilor.

Ce face, mai exact, logopedia?

Domeniul este unul foarte complex si presupune studierea limbajului, corectarea tulburarilor sau prevenirea acestora. Logopedia poate contribui in mod decisiv la formarea unui individ si il poate integra mai usor in societate.
Cum cele mai multe tulburari de limbaj sunt prezente la copii, logopedia se adreseaza in cea mai mare parte celor mici.

De ce apar tulburarile de limbaj?

Pentru a putea preveni si trata anumite tulburari trebuie sa se cunoasca, in primul rand, cauzele acestora. Acestea pot fi extrem de variate:
• Cauze prenatale. Sunt generate de diverse intoxicatii ale femeii gravide si de carente nutritionale. Un soc psihic, un traumatism abdominal sau diverse malformatii aparute in timpul nasterii pot duce la aparitia problemelor de limbaj pentru cel mic.
• Cauze perinatale. Momentul nasterii poate sa duca si el la probleme de limbaj. Daca apar complicatii, travaliul este prea lung sau exista greseli din partea medicului, rezultatele pot fi neplacute si au un impact puternic asupra copilului.
• Cauze post natale. Evident, exista si o multime de cauze post natale care pot fi de tip organic, functional, psiho-neurologic si psihosocial. In functie de tipul cauzei, logopedia poate sa imbunatateasca in mod considerabil capacitatea de a comunica, prin mai multe activitati interesante.

Care sunt activitatile practicate in clinicile de logopedie?

Sunt abordate mai multe componente ale vorbirii si se incearca imbunatatirea fiecarui detaliu. Astfel, se incepe prin educarea auzului fonematic, se continua prin educarea respiratiei si prin imbunatatirea miscarii organelor fono articulatorii. De asemenea, se fac exercitii pentru dezvoltarea muschilor fini ai mainii si pentru optimizarea coordonarii. Dezvoltarea vocabularului activ si pasiv reprezinta partea finala a intregului program.
De regula, terapia logopedica implica programe individualizate, personalizate pentru fiecare pacient in parte iar exercitiile care sunt abordate tin cont de varsta pacientilor. Pot fi simple jocuri, sau exercitii fizice ceva mai complexe.
Adeseori, in clinicile de logopedie se fac exercitii pentru muschii gatului, ai limbii, ai buzelor sau ai obrajilor, se realizeaza tot felul de colaje sau decupari sau se fac exercitii de gimnastica. In ceea ce priveste vocabularul se transforma cuvintele prin inlocuire de sunete sau de silabe, se gasesc rime si se creaza povestiri pe diverse teme.

Ce trebuie sa stie orice parinte?

In momentul in care se descopera o tulburare de limbaj la cel mic nu este nicio tragedie. Aceste tulburari au o frecventa mai mare in copilarie si in perioada de constituire a limbajului, insa sunt corectabile. Ceea ce este important insa, este sa se ia atitudine rapid, in asa fel incat sa nu devina deprinderi, mult mai greu de inlocuit in momentul in care copilul creste. Pe fondul tulburarilor de limbaj pot aparea o multime de efecte negative asupra personalitatii celui mic si de asemenea pot aparea probleme precum frustrarea si anxietatea.
De asemenea, inainte de a ajunge intr-un cabinet de logopedie orice parinte trebuie sa poata raspunde la o serie de intrebari:

• Cum este evaluat copilul ?

Pentru evaluare se poarta o discutie cu parintele si se creaza un raport pe baza acestei discutii. Ulterior, are loc prima sedinta, in care se fac exercitii de inspir-expir si de control al expiratului in timpul vorbirii. In functie de varsta copilului exercitiile pot fi mai complexe sau mai simple, insa aproape de fiecare data implica exercitii de miogimnastica in care copilul imita deschiderea gurii si a cascatului, exercitii pentru buze si obraji si exercitii de logatomii, in care se pronunta diverse combinatii de consoane si vocal. O prima sedinta poate sa dureze pana la 50 de minute, suficient pentru logoped pentru a-si putea face un plan de bataie.

• Ce se afla in cabinetele de logopedie?

In primul rand, exista o oglinda mare care ii ofera copilului o imagine vizuala asupra modului in care face exercitii. De asemenea, exista o multime de jucarii si de alte instrumente utilizate in sedinte. Se lucreaza destul de mult cu planse si cui softuri educationale, precum si cu instrumente muzicale si tot felul de jocuri si jucarii atractive.

• Parintele este prezent alaturi de copil?

In primele sedinte, pentru confortul celui mic, parintele poate sa fie de fata. Ulterior insa, copilul trebuie sa participe singur la terapie, in asa fel incat rezultatele sa fie cat mai bune. Parintele trebuie sa fie foarte implicat acasa, insa, unde jocurile logopedice trebuie sa continue. Exista o multime de variante de jocuri care pot sa fie facute in baie, in bucatarie sau inainte de somn. Logopedul ofera foarte multe idei in acest sens.

• Cat timp este necesar pentru a se vedea rezultate?

Rezultatele difera foarte mult de la copil la copil. Gradul de implicare a acestuia, dar si gradul de implicare a parintilor conteaza extrem de mult. De regula, sunt suficiente doua ore de terapie de specialitate in fiecare saptamana, insotite de cateva ore de exercitii si de jocuri acasa.

• Cum stii ca trebuie sa mergi cu copilul la logoped?

Toti copiii au dificultati in vorbire, cel putin in prima parte a vietii. In principiu, se pot pune semne de intrebare daca prichindelul nu vorbeste deloc pana la 2 ani si daca ii lipseste reactia la stimuli auditivi.De asemenea, daca pronunta gresit vocale simple sau vorbeste folosind exclusiv vocale este bine sa se solicite un consult de specialitate. Cu cat este dus mai repede la logoped, cu atat este mai bine iar rezultatele vor fi extrem de bune.
In general, la un copil fara probleme greselile de pronuntie exista pana la varsta de 5 ani, intr-o forma sau alta. Daca dupa varsta de 5 ani inca exista astfel de probleme este bine sa se mearga la un cabinet de logopedie.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram