Lipsa de actiune a Statelor Membre cu privire la competentele digitale submineaza gradul de ocupare a fortei de munca UE

Raportul abordeaza si capcana “nativilor digitali”, adica presupunerea foarte raspandita potrivit careia tinerii de astazi sunt instruiti corespunzator pentru a se putea integra pe piata fortei de munca doar pentru ca folosesc tehnologia in viata de zi cu zi. Acest lucru nu este conform cu realitatea si reprezinta un mit periculos care ar putea duce la crearea unui nou val de excludere de pe piata muncii.
Una dintre masurile practice ce se pot lua pentru a promova competentele digitale ca imperativ politic la nivel national este numirea de Campioni Digitali. Acestia sunt persoane cu o pozitie notabila, de cele mai multe ori cu o influenta considerabila, care actioneaza ca un catalist pentru promovarea importantei competentelor digitale la toate nivelurile guvernamentale si ale societatii civile.
Raportul Fundatiei ECDL se construieste pe rezultatele Mesei Rotunde Europene organizata de Fundatia ECDL la Parlamentul Europei sub patronajul Vice-presedintelui Comisiei Europene, Neelie Kroes, in decembrie 2011 si reuneste munca si feed-back-ul participantilor din cadrul Statelor Membre si de la nivelul Uniunii Europene din lunile ce au urmat evenimentului. Acest raport este parte a unei campanii continue duse de Fundatia ECDL de a lucra cu toti stakeholderii pentru asigurarea obiectivelor Agendei Digitale pentru Europa (DAE).
In 2013, cea de a doua Masa Rotunda Europeana va avea loc in colaborare cu Statele Membre si cu o varietate de factori de decizie politica.
Raportul se regaseste pe http://www.ecdl.org/ (Agenda Digitala).