fbpx

Licitatia AraArt numarul 28: farmecul feminin celebrat de AraArt in licitatia de Martisor

Miercuri, 2 martie, AraArt organizeaza o licitatie de Martisor cu 161 de lucrari de arta decorativa si plastica, printre care se numara nume importante ale patrimoniului cultural romanesc: Ion Andreescu, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Samuel Mutzner, Iosif Iser, Nicolae Darascu, Gheorghe Petrascu. Numeroase lucrari din Licitatia AraArt numarul 28 sunt expresii picturale care evoca diverse valente ale farmecului feminin.

Printre cele patru lucrari ale lui Stefan Luchian care pot fi adjudecate in Licitatia numarul 28 se numara un tablou de exceptie intitulat Matilda Radoiu, un ulei pe panza care infatiseaza chipul luminos al tinerei femei. Realismul lui Coubert, luminozitatea si claritatea cromatica a impresionismului, cat si unele tendinte decorative ale post-impresionismului au contribuit la sinteza limbajului pictural al artistului, sinteza perceptibila si in lucrarea evaluata de specialistii AraArt la pretul de 26.000 euro. Dovada sensibilitatii sale vibrante si a deplinei stapaniri a mijloacelor de expresie este in egala masura si lucrarea Tiganca cu floare-n par, un pastel pe carton subtire. Pretul de pornire pentru aceasta lucrare este de 7.000 euro.

Granita dintre copilaria si adolescenta feminina sugestiv redata prin formula tonitziana a ochilor accentuati sub forma de punct va sensibiliza privitorul a doua dintre cele sase tablouri semnate Tonitza incluse in licitatia AraArt: Intimitate si Inocenta. Lucrarea Intimitate, un ulei pe carton, ce infatiseaza un nud de adolescenta, pune in valoare puritatea si vulnerabilitatea feminina. Iar lucrarea grafica Inoncenta, realizata folosind o tehnica mixta: laviu si acuarela pe hartie, intareste acest mesaj. Dupa cum spunea Tonitza insusi, nudul este o problema de gratie si culoare: „Gratia va fi melodia ritmurilor liniare, iar culoarea invaluirea simfonica in care va serpui acea melodie”. Cele doua lucrari semnate Nicolae Tonitza sunt evaluate la pretul de pornire de 12.000 euro, respectiv de 1.000 euro pentru lucrarea grafica.

Expresie a inefabilului feminin este si lucrarea Portretul unei doamne, semnata Theodor Aman si evaluata de expertii AraArt la pretul de 5.500 euro. Pictorul este cunoscut drept primul artist roman care a facut pasi hotarati in modenizarea viziunii si limbajului plastic, atragandu-si din partea contemporanilor eruditi chiar acuza de a fi autorul unei opere cu influente mai mult franceze decat romanesti.

Alte valente ale feminitatii prezentate intr-o nota calda si seducatoare se regasesc in compozitiile Spalatorese si Trei surori, semnate Samuel Mutzner. Cea din urma, infatisand tinere la plimbare in golful Balcic, a fost evaluata de specialistii AraArt la pretul de 7.000 euro. Samuel Mutzner a trait in vecinatatea lui Claude Monet, supranumit „patriarhul de la Giverny”, motiv pentru care limbajul sau pictural se manifesta in termenii unui impresionism atent sa surprinda spontan diverse efecte de lumina.
Fascinatia lui Iosif Iser pentru frumusetea Dobrogei si a localnicilor, sursa de inspiratie care a generat timp de patru decenii unul dintre ciclurile tematice preferate de acesta, se remarca si in lucrarea Tataroaica cu mandolina, evaluata la pretul de pornire de 5.000 euro.

Dar caldura si sensibilitatea nu sunt numai atribute feminine, motiv pentru care un piesaj liric semnat Ion Andreescu se integreaza perfect in Licitatia AraArt numarul 28, alaturi de portretele si nudurile amintite mai sus. Lucrarea La camp exprima o sensibilitate nuantata pana la fineti impresioniste de culoare, printr-o expresivitate calda. Putem spune fara urma de echivoc ca avem in acest caz o lucrare care da adevarata masura a talentului artistului ajuns la maturitate, un motiv in plus pentru ca pretul de pornire fixat de AraArt sa fie 12.000 euro.

Nu in ultimul rand, vibranta Venetie contemplata de doamne si domnisoare este pentru Gheorghe Petrascu o imensa si stranie metropola plutitoare, ale carei palate cu ziduri macerate de timp si de ceata inchid in ele ecouri indepartate. Astfel, uleiul pe carton, „Venetia” poate fi adjudecat pentru 7.000 euro. In antiteza cu Venetia lui Petrascu, de o frumusete grava, austera, fxata in armoniile severe ale unor palate cu smalturi vechi, Nicolae Darascu surprinde in lucrarea „Chioggia” o Venetie intr-o voluptate coloristica ce pastreaza toata stralucirea si caldura soarelui care strabate vechiul oras cu sclipiri de lumini si culori de un farmec aparte. Acest ulei pe panza reprezentand un peisaj din Chioggia venetiana, intra in licitatie cu pretul de pornire de 18.000 euro.

De asemenea, AraArt promoveaza prin cinci creatii semnate Alex Ivanov, un artist roman contemporan care a castigat in 1998 marele premiu pentru cea mai buna lucrare de grafica la Concursul International pentru Estetica de Carte de la Bratislava.

Toate obiectele de arta pot fi admirate in cadrul expozitiei care anticipeaza licitatia. Aceasta va fi deschisa pe 1 si 2 martie, intre orele 11:00 si 19:00, la Casa Capsa. Celalalte lucrari si detaliile tehnice sunt disponibile pe site-ul Galeriei de Arta si Casei de Licitatie AraArt.

***
Casa de licitatie AraArt s-a deschis in septembrie 2010, avand insa activitate de galerie inca din anul 2005. Galeria s-a remarcat in activitati de ambientare a diferitelor spatii cu lucrari de autor, prin participarea la proiecte ample precum “Cyber Museum”, alaturi de institutii culturale si educationale de referinta din Romania (Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Institutul de Istoria Artei, I.N.O.E. etc.). In plus, ofera consultanta de specialitate asupra starii de conservare si furnizeaza solutii de panotare corecta a lucrarilor din importante colectii private.