fbpx

Licitatia AraArt din 15 iulie ne invita la o incursiune in universul plin de lirism al picturii romanesti

Miercuri, 15 iulie 2015, AraArt organizeaza o licitatie cu lucrari de arta plastica si decorativa, printre care se numara nume cu greutate in istoria picturii romanesti: Gheorghe Petrascu, Ion Andreescu, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Nicolae N. Tonitza, Octav Bancila, Theodor Aman. Expozitia care anticipeaza Licitatia este deschisa colectionarilor si iubitorilor de arta la Casa Capsa in perioada 13-15 iulie, intre orele 11 si 19.

Aerul misterios al picturilor lui Petrascu transpare in mod inevitabil, caci nu intamplator spunea un comentator elvetian cu privire la pictura lui Petrascu faptul ca “degaja impresia ciudata pe care ar produce-o niste obiecte stand de vorba, noaptea, intre ele.” Lucrarea sa ce infatiseaza farmecul Venetiei pune in valoare exact aceasta vibratie artistica aparte, fiind evaluata la pretul de pornire de 14.000 euro.

Un peisaj plin de lirism regasim si in lucrarea Padurea de fagi, semnata Ion Andreescu, evaluata la pretul de pornire de 30.000 euro. Alaturi de Andreescu, Licitatia AraArt mai aduce in atentia iubitorilor de arta o lucrare a lui Nicolae Grigorescu, cel ce pe buna dreptate este considerat pictorul national al Romaniei. Lucrarea este intitulata Vitei la Adapat si a fost evaluata la pretul de pornire de 10.000 euro.

Lectia lui Grigorescu apare extrem de pregnant ca influenta in lucrarea lui Stefan Luchian, Cu vaca la pascut. Aceasta imortalizeaza un episod ce aminteste de copilaria celui ce avea sa devina marele pictor Stefan Luchian, perioada ce a fost marcata de farmecul simplu si luminos al dealurilor cu vii si al luncilor de pe malurile Prutului, si – sa nu uitam – un artist ce se declara la inceputul carierei un admirator profund al formulei grigoresciene. Lucrarea a fost evaluata de expertii AraArt la suma de 4.000 euro. La polul opus, Licitatia AraArt aduce in prim-plan si Casa din Brebu, o capodopera in ulei a lui Stefan Luchian, opera de maturitate, care alaturi de lucrarea mentionata anterior, condenseaza intreaga formula a lui Luchian, de la inceputul si pana la finalul evolutiei sale artistice. Lucrarea a fost evaluata de expertii AraArt la suma de 40.000 euro.

Licitatia va mai gazdui si opere semnate de Nicolae Tonitza, fie infatisand reconstituiri ale chipului de altadata al farmecului de la malul marii, in lucrarea Case din Mangalia veche, lucrare evaluata la suma de 8.000 euro, fie infatisand candoarea copilariei prin portretul fiului sau, Petru, parte dintr-o serie de tablouri cu toti copiii sai, ce au facut sa prinda viata sintagma “Nicolae Tonitza, pictorul copiilor”. Lucrarea Petru este scoasa la licitatie pentru suma de 9.000 euro. In total, Tonitza este prezent in Licitatia AraArt cu 6 tablouri, dintre care nu putem trece cu vederea in special lucrarea Flori in ulcica albastra, ce aminteste atat de creatiile lui Stefan Luchian, cat si de pictura populara pe sticla. Pretul de pornire pentru aceasta lucrare este de 18.000 euro.

In aceeasi nota a picturilor ce infatiseaza delicatetea si explozia de culoare a buchetelor de flori, merita mentionata si lucrarea lui Octav Bancila intitulata Crizanteme, expresie lucia a ceea ce are mai valoros pictura lui, evaluata la pretul de 6.000 euro.

Nu in ultimul rand, Licitatia AraArt va impresiona ochiul colectionarului initiat, ca si pe cel al iubitorului de arta novice prin nudul initulat Melancolie, semnat Theodor Aman. Pictura este renumita datorita faptului ca este prima experienta de avengura din procesul de devenire a Scolii noastre moderne. Pretul de pornire este 26.000 euro.

Lucrarile si detaliile tehnice pot fi studiate pe site-ul Galeriei de Arta si Casei de Licitatii AraArt.

***
Casa de licitatii AraArt s-a deschis in septembrie 2010, avand insa activitate de galerie inca din anul 2005. Galeria s-a remarcat in activitati de ambientare a diferitelor spatii cu lucrari de autor, prin participarea la proiecte ample precum “Cyber Museum”, alaturi de institutii culturale si educationale de referinta din Romania (Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Institutul de Istoria Artei, I.N.O.E. etc.). In plus, ofera consultanta de specialitate asupra starii de conservare si furnizeaza solutii de panotare corecta a lucrarilor din importante colectii private.