Lacuri pe baza de apa pentru lemn sau pe baza de solventi?

Cand vine vorba de siguranta casei tale din lemn sau a obiectelor din acest material din gradina ta, vrei sa te asiguri ca alegi cele mai bune produsele posibile, pentru a nu fi nevoie sa repeti procesul de intretinere odata la cateva luni. Astfel, cea mai controversata discutie din categoria produselor de ingrijire a lemnului se da intre lacuri pe baza de apa pentru lemn si cele pe baza de solvent. Care este decizia cea mai corecta si de ce?

Alegerea lacului potrivit, in functie de nevoie

In ultima vreme, popularitatea produselor hidrodiluabile, adica a celor pe baza de apa, a crescut considerabil. Aceasta crestere se datoreaza si faptului ca cei de la Comunitatea Europeana sustin mai mult cresterea in productie a produselor pe baza de apa si se tinde spre o scadere in producerea celor pe baza de solventi.

Astfel, se poate descoperi primul minus al produselor pe baza de solventi. Ce trebuie stiut despre solventi e ca sunt extrem de inflamabili si fac parte din categoria acelor produse care ataca stratul de ozon. Astfel, utilizarea de solventi la nivel mondial duce la influentarea climatului. Astfel, se pot explica cerintele de a reduce producerea si utilizarea acestor produse.

De aceea, in ultimii ani s-a vazut o crestere rapida si in producerea si in popularitatea lacurilor pe baza de apa. De mentionat este faptul ca nu doar riscurile mentionate mai sus sunt reduse utilizand aceste produse, ci se sustin si legile de emisie, legile verzi pentru salvarea climatului.

Poate ca la auzul cuvantului „apa” multi vor considera ca aceste lacuri pentru lemn nu sunt la fel de eficiente precum cele pe baza de solvent. Insa, substantele folosite pentru producerea acestor lacuri sunt la fel de bune si durabile. In momentul in care se aplica un lac pe baza de apa, apa din cadrul lacului se evapora si solventii ramasi se disperseaza, formand o suprafata neteda si slefuita. Insa, odata ce acest strat de lac se usuca, suprafata ramasa este rezistenta la apa si are aproape aceleasi caracteristici pe care le prezentau si lacurile traditionale pe baza de solventi.

Lacurile pe baza de solventi sunt considerate a fi metodele traditionale, clasice. La finalul aplicarii acestor lacuri, se pot observa caracteristici cum ar fi rezistenta la apa, zgarieturi si o durbilitate mare.. Insa, trebuie luat in considerare si faptul ca in procesul de creare al acestor lacuri se utilizeaza niste chimicale foarte dure. Cu timpul, aceste chimicale au ajuns sa fie un minus mai mare al acestor lacuri decat produsul final oferit. Nu este vorba doar de calitatea sau proprietatile lacului propriu zis ci si efectele secundare care se pot manifesta in timp.

De unde procuram lacul pe care il dorim?

In concluzie, este posibil sa existe anumite dezavantaje si in cazul lacurilor pe baza de apa, cum ar fi acela ca trebuie invatata o practica de aplicare a acestor lacuri si ca necesita o perioada putin mai mare de uscare.

Insa, per total, daca e sa consideram minusurile si plusurile celor doua tipuri de lacuri, lacurile pe baza de apa sunt cea mai buna optiune, nu doar pentru sanatatea lemnului din casa ta ci si pentru sanatatea ta si a mediului. Opteaza pentru un produs de calitate, cum ar fi cele oferite aici pentru a asigura siguranta si durabilitate!