La ce varsta este indicat aparatul dentar la copii

29 februarie 2016

Doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodontie in cadrul clinicii Orto-Implant Expert, aduce in discutie indiciile pe baza carora parintii isi pot da seama daca este necesar aparatul dentar pentru cel mic, precum si varsta la care este recomandata inceperea tratamentului la copii.
Incepand cu Asociatia Americana de Ortodontie, una dintre asociatiile profesionale cu cea mai lunga experienta si traditie din lume in domeniu, si pana la comunitatea ortodontilor din Romania, raspunsul specialistilor este acelasi: prima consultatie trebuie sa aiba loc in jurul varstei de 7 ani, odata cu inceperea eruptiei dintilor permanenti. In cazul copiilor care merg regulat la control, medicul ortodont va fi capabil sa determine cand este timpul pentru o interventie minora sau o evaluare completa pentru aparat dentar.
„Inainte de varsta de 7 ani se poate constata necesitatea unui tratament ortodontic, de obicei din cauza efectelor negative ale sugerii degetului, suzetei sau a dezvoltarii exagerate sau insuficiente a unuia dintre maxilare, insa copilul nu are maturitatea necesara pentru a coopera la realizarea tratamentului. Inceperea lui prea devreme poate crea copilului o aversiune crescuta fata de acest tip de tratament, cu care este foarte greu de luptat ulterior. Asadar, atat timp cat exista solutii eficiente dupa varsta de 7 ani, inainte de aceasta varsta ne limitam doar la prevenirea problemelor dentare prin indepartarea cauzelor care le produc, nu si de tratarea lor”, este de parere doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodontie in cadrul clinicii Orto-Implant Expert.
Este foarte important ca parintii sa inteleaga ca trebuie sa il duca pe copil la ortodont inca de la 7 ani si sa permita specialistului sa decida daca este cazul sa se aplice tratamentul sau daca doar il mentine sub supraveghere pe micul pacient. Incepute la momentul potrivit, atunci cand apar primii dinti permanenti si copilul incepe sa coopereze, multe tratamente pot dura mai putin decat daca ar fi incepute cu intarziere, solicitand totodata eforturi mai mici din partea tuturor celor implicati, de la copil, parinti si pana la medicul specialist.
Prima vizita a copilului la medicul ortodont
In cazul in care exista anumite probleme, ortodontul este cel care poate decide daca cel mic are intr-adevar nevoie de aparat dentar si va stabili ce tratament i s-ar potrivi cel mai bine pentru a corecta eventuale afectiuni.
La prima vizita, medicul va analiza in detaliu dintii, gura si maxilarul, fiind posibil sa puna intrebari cu privire la posibilitatea ca cel mic sa respire pe gura, sa tina degetul sau pixul in gura, sa isi inclesteze maxilarul si sa scrasneasca din dinti in timp ce doarme sau sa prezinte probleme la mestecat sau la inghitire. In unele cazuri, ortodontul poate recomanda radiografii pentru a vedea care este dimensiunea si pozitia dintilor permanenti care urmeaza sa erupa, daca exista dinti in plus – supranumerari - sau lipsa lor -anodontie.
In urma examinarii micutului pacient si, eventual, a radiografiei panoramice, medicul ortodont decide, pe baza experientei, daca este necesara doar supravegherea periodica a copilului pentru a vedea daca se dezvolta bine de la sine sau daca se impune inceperea tratamentului ortodontic (cu aparat dentar mobil, functional, fix partial etc.).
Problemele care pot fi tratate cu aparat dentar la copii
Cea mai frecventa problema intalnita in jurul varstei de 7 ani si care necesita aparat dentar mobil este aceea ca maxilarele sunt prea mici pentru dimensiunea dintilor de adult care urmeaza sa iasa.
„Daca nu se largesc maxilarele pentru a face loc dintilor, acestia vor iesi in pozitii anormale, iar ulterior indreptarea lor poate necesita extractii dentare, aparate mai costisitoare, iar tratamentul dureaza mai mult. In plus, daca ne confruntam cu ocluzia (muscatura) inversa, respectiv cand mandibula este mai mare decat maxilarul, un tratament la o varsta frageda, cand oasele sunt moi, maleabile, va dura mult mai putin si poate evita corectarea mult mai dificila la varsta mai mare, posibila uneori numai cu interventie chirurgicala de taiere a mandibulei si/sau maxilarului pentru pozitionarea lor corecta si imbunatatirea aspectului estetic facial”, a completat doamna doctor Mihaela Dan.
In general, intre 4 si 6 ani intre dintii de lapte ar trebui sa apara spatieri (dintii de lapte “se raresc”), fenomen numit diastemizare, semn ca maxilarele cresc de la sine pentru a se pregati pentru eruptia dintilor permanenti. Daca acest fenomen nu apare, cel mai probabil copilul va avea nevoie de aparat dentar.
Exista, desigur, si unele indicii pe baza carora parintii isi pot da seama daca cel mic are nevoie de aparat dentar si pot grabi vizita la ortodont. „Pierderea dintilor de lapte mult prea devreme, prea tarziu sau neregulat, dificultatile la mestecat sau muscare, respiratia pe gura, aglomerarea dintilor, dintii deplasati sau dintii aflati in afara ar trebui sa ridice un semnal de alarma pentru parinti. Semne de ingrijorare reprezinta si muscarea obrazului, dintai care se imbina anormal sau deloc si oasele si dintii disproportionati in raport cu restul fetei”, a completat doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodontie in cadrul clinicii Orto-Implant Expert.
De multe ori, parintii insisi au experienta unor afectiuni ortodontice, astfel incat se explica preocuparea lor privind sanatatea dentara a copilului. Din fericire, urmarind cu atentie schimbarile ce pot aparea in dezvoltarea celui mic, cu multa rabdare si avand sprijinul unui specialist ortodont cu experienta, majoritatea afectiunilor pot fi tratate intr-un timp destul de scurt, pentru a obtine zambetul frumos mult dorit.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram