“Joc Responsabil” este la acelaşi nivel de expertiza precum programe similare din Marea Britanie şi Italia

29 octombrie 2014

Echipa „Joc Responsabil”, cel mai complex program dedicat persoanelor care au depăşit linia perceperii jocurilor de noroc drept mijloc de divertisment, a organizat luni, 27 octombrie, seminarul internaţional „Bune practici în abordarea jocului patologic”. Evenimentul a avut ca scop schimbul de experienţe între specialiştii din Europa în domeniul problemelor de joc şi şi-a propus realizarea unei paralele între desfăşurarea programelor din România, Italia şi Marea Britanie, care să ajute la dezvoltarea proiectului autohton. În cadrul evenimentului a fost anunţată implicarea drept consultat în programul “Joc Responsabil” a reputatului psihiatru Dr. Cristian Andrei.

Programul din România a confirmat că se situează la nivelul celor din Europa

Evenimentul „Bune practici în abordarea jocului patologic” a reunit la Bucureşti unii dintre cei mai buni specialişti la nivel european, în abordarea jocului de noroc patologic, cu o bogată expertiză în domeniu. Astfel, au participat la eveniment Dr. Daniela Rosella şi Dr. Fabio Lucchini, din partea programului italian „Gioca responsabile”, Dr. Mirco Turco, ce a contribuit la dezvoltarea programului guvernamental dedicat problemelor de joc, Dr. Igor Vitale, specializat în tratarea jocului patologic, Dr. Katie Simpson şi Ruth Champion din partea programului Gambling Therapy din Marea Britanie.

Evenimentul a evidenţiat derularea programului autohton “Joc Responsabil” la standarde comparabile cu cele ale programelor similare din vestul Europei. Astfel, echipa “Joc Responsabil” utilizează aceleaşi instrumente ca programele din Italia sau Marea Britanie, respectiv linia telefonică adresată gratuit jucătorilor cu probleme, evaluarea online şi întâlnirile de grup. Şedinţele gratuite de evaluare şi consiliere în cabinetele din Bucureşti, Cluj şi Iaşi sunt un element în care programul “Joc Responsabil” excelează, fiind un serviciu pe care proiectele din alte ţări europene nu îl oferă. Pe de altă parte, din perspectiva prevenirii, asemănător demersurilor din cele două ţări occidentale, “Joc Responsabil” asigură o promovare consistentă în locaţiile de joc a necesităţii perceperii jocurilor de noroc doar ca divertisment.

Programul “Joc Responsabil”
Mizează pe echilibru!

Specialiştii străini alături de omologii din echipa “Joc Responsabil” au identificat, de asemenea, direcţii importante de dezvoltare a programului în România. Un exemplu ar fi relevarea necesităţii utilizării impactului familial în consilierea jucătorilor patologici, respectiv conlucrarea psihologului în demersul de consiliere cu membrii familiei celor asistaţi. Practica din cele două state menţionate a demonstrat că o astfel de abordare creşte semnificativ şansele de succes ale intervenţiei, în sensul scăderii sau chiar eliminării pericolului recidivei, urmând să fie aplicată şi în programul “Joc Responsabil”.

Leliana Pârvulescu, coordonator “Joc Responsabil” a concluzionat: "Această reuniune a oferit o perspectivă relevantă asupra desfăşurării programelor similare în Italia şi Marea Britanie, evidenţiind informaţii extrem de preţioase echipei noastre. În calitate de coordonator al programului <>, am avut, totodată, posibilitatea construirii unui raport de parteneriat si colaborare cu psihologii din Italia şi Marea Britanie, parteneriat care va duce la un permanent schimb de bune practici, ulterior acestui eveniment."

Steliana Rizeanu, coordonator ştiinţific al programul “Joc Responsabil” a adăugat: “Evenimentul de astăzi a fost o bună oportunitate să analizăm mai bine modelele europene de programe dedicate problemelor de joc. Am putut observa că proiectul "Joc Responsabil" este unul aliniat la nivel internaţional, ce oferă servicii asemănătoare cu cele furnizate de alte programe din Europa. În România, lucrăm în mod continuu la dezvoltatea proiectului şi nu poate decât să mă bucure faptul că ni s-au alăturat iniţiativei noastre două noi cabinete din Iaşi şi Cluj şi că putem să beneficiem, începând cu această toamnă, şi de expertiza Dr. Cristian Andrei”.

Seminarul „Bune practici în abordarea jocului patologic” a marcat o premieră pentru derularea programelor dedicate problemelor de joc în România, ce va ajuta la dezvoltarea domeniului în România.

Dr. Cristian Andrei s-a alăturat echipei „Joc Responsabil”

Evenimentul desfăşurat la începutul săptămânii a fost şi primul demers marca “Joc Responsabil” care s-a bucurat de participarea reputatului Dr. Psiholog Cristian Andrei, în calitate de consultant al programului “Joc Responsabil”. Echipa proiectului este sigură că expertiza Dr. Cristian Andrei va constitui pe viitor un extrem de valoros suport în derularea programului, fapt pentru care salută cooptarea sa în grupul de specialişti psihologi “Joc Resposabil”.

“Mă declar plin de speranţe în urma acestui reuşit dialog cu colegii din Italia şi Marea Britanie. Am observat ca sunt interesate de fenomen principalele organizatii din România ale terapeuţilor şi companiilor din domeniu, astfel încât vom putea avea o voce comună în sprijinul persoanelor şi familiilor preocupate de jocul de noroc problematic.”, a spus Dr. Cristian Andrei, consultant al programului “Joc Responsabil”.

Totodată, la evenimentul de luni au luat parte Dr. Gabriel Bogdan Colceriu şi Dr. Cristian Petrescu, specialiştii psihologi care conduc cabinetele “Joc Responsabil” din Cluj şi, respectiv, Iaşi, cooptaţi în echipa proiectului ca urmare a extinderii programului la nivel naţional.

“Joc Responsabil” este un program susţinut de Romslot - Asociaţia Organizatorilor de Sloturi şi Romanian Bookmakers Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România.

Programul “Joc Responsabil”
Mizează pe echilibru!

„Joc Responsabil” este primul şi singurul program integrat din ţară dedicat persoanelor care au depăşit linia perceperii jocurilor de noroc drept mijloc de divertisment.

Cu o acoperire naţională, programul pune la dispoziţia jucătorilor un website dedicat (jocresponsabil.), metode de auto-testare, precum şi o linie telefonică Helpline gratuită de tip TEL-VERDE 0800.800.099, prin intermediul căreia aceştia au posibilitatea de a lua legătura cu un psiholog, de a primi consiliere telefonică gratuită şi de a se programa pe această cale la două şedinţe gratuite de evaluare şi consiliere la unul din cabinetele din București, Cluj sau Iaşi. În acest sens, “Joc Responsabil” este singurul program de combatere a problemelor de joc din România care oferă sesiuni de evaluare şi consiliere în cabinet.

Echipa care derulează programul este formată din psihologi specializaţi în tratarea problemelor ce pot fi generate de jocurile de noroc. “Joc responsabil” este promovat în toate cele aproximativ 3.000 de locaţii de joc (săli de sloturi şi agenţii de pariuri în cotă fixă) ale membrilor Romslot şi Romanian Bookmakers.

În septembrie 2014, proiectul şi-a consolidat acoperirea naţională prin extinderea serviciilor de evaluare şi de consiliere în Cluj şi Iaşi, prin două cabinete conduse de psihologul şi psihoterapeutul Colceriu Gabriel Bogdan şi, respectiv, psihologul clinician şi psihoterapeutul Cristian Petrescu.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram