fbpx

Jardina: Un business profitabil cultura de nuci

Prima regula de care trebuie sa tii cont:
Conditia principala pe care trebuie s-o indeplineasca terenul destinat plantarii nucului este lipsa brumelor tarzii de primavara si a celor timpurii de toamna. Aceasta inseamna ca va trebui sa alegi un teren care are expunerea cea mai aparata de vanturile dominante, cu deosebire iarna, si pe cat posibil sa te orientezi inspre expozitiile sudice, sud – vestice sau sud – estice.
Cum sa iti organizezi livada?
Dezvoltarea nucului, starea sanatatii si productivitatea acestuia depind intr-o mare masura de un aspect extrem de important: daca pomii primesc suficienta lumina, aer si soare. Trebuie sa ai in vedere si ca nucul dezvolta o coroana masiva, iar lemnul si trunchiul sau poate fi folosit rentabil.
Distanta de plantare depinde si de caracterul plantatiei. In cazul plantarii in livezi distanta de plantare initiala poate fi de 6×6 sau 8×8 m, cu conditia ca pe masura ce coroana pomului se dezvolta – dezvoltare care ajunge la maturitate in aproximativ 25 – 30 de ani – jumatate dintre pomii plantati sa fie defrisati, ramanand distantele normale de 12 – 16 m.
Ce ar trebui sa stii pentru a-ti maximiza sansele de reusita?
Exista cateva oportunitati pe care ai putea sa le fructifici daca vrei sa te lansezi in acest domeniu de activitate. Cum ar fi de exemplu soiul Chandler nuc altoit, de la Jardina. Nucii Chandler au marele avantaj ca au o durata mica de asteptare pentru productie si, pe deasupra, nici nu trebuie sa creasca foarte inalti, asa ca pot fi platanti oriunde, iar recoltarea se face usor. In felul acesta scurtezi timpul de asteptare dintre investitie si Return Of Investment (ROI).
Poate te-ar mai ajuta si sa iti alegi un soi de nuc cu o rezistenta mare la boli si daunatori. De exemplu, Franquette nuc Altoit, de la Jardina face fata gerului din tara noastra. Iar faptul ca infloreste cel mai tarziu la inceputul lunii mai ii ofera avantajul de a nu putea fi surprins de gerul sau de bruma de primavara. Iti recomandam sa alegi Franquette nuc Altoit, de la Jardina daca terenul pe care il vei aloca livezii se afla in zonele reci, depresionare, la deal si la munte.
La ce sa te astepti cand incepi?
In primul an de plantare chiar in cazul celor mai bune ingrijiri, nucii cresc slab, cu lastari scurti si frunze mici. Te sfatuim sa continui sa le oferi ingrijire atenta si in special sa le asiguri umiditate permanent. Incepand cu al doilea sau al treilea an de dupa plantare ai sa vezi cum pomii isi dezvolta lastari vigurosi si frunzis bogat. Continua sa te informezi despre toate posibilitatile prin care poti sa iti transformi ideea intr-o afacere profitabila. Cu cat ai mai multe detalii cu atat vei reusi sa intelegi mai bine domeniul de activitate si iti poti planifica eficient investitia.