Jantele si importanta lor

jante aliaj

Jantele sunt o componenta importanta a masinii care nu primeste atentia cuvenita. Impreuna cu anvelopele, setul de jante reprezinta singurul si cel mai important contact pe care masina il are cu zona de condus. Pe langa aportul estetic, jantele au rol tehnic foarte important in condusul masinii. Aportul lor tehnic este deseori neglijat si singurul factor motivant in achizitia unui set de jante auto ramane doar factorul estetic. Trebuie mentionat insa cum afecteaza setul de jante calitatea condusului:

  • imbunatatesc performantele

Un set de jante ultra-usoare imbunanatatesc performanta masinii, motorul folosind mai putina putere iar sistemul de franare fiind mai putin solicitat in cazul unei greutati scazute a jantelor. In timp, diferenta de greutate este sesizabila intr-un consum mai scazut si o uzura mai putin pronuntata.

  • ajuta sistemul de franare

Aliajul jantei permit o buna eliminare a caldurii generata de sistemul de franare, iar forma jantei permite o patrundere rapida a aerului pentru racirea sistemului de franare. De aceea se recomanda jante cu forma aerisita, pentru o buna directionare a aerului pentru o buna racire a franelor.

  • mentin structura masinii

Duritatea jantelor permite o buna structura de rezistenta pentru masina in timpul virajelor, integritatea aliajului fiind necesar pentru a putea conduce in siguranta si pentru a obtine performante ridicate.

Prin urmare, este important sa montati jante aliaj de calitate pe masina care sa imbunatateasca calitatea si siguranta condusului.